Supervoeding is de laatste tijd een hype aan het worden. Je leest er regelmatig over in tijdschriften, kranten en het internet staat er vol mee.
Betekent dit dat deze soorten voeding nieuw zijn? Nee, integendeel! Ze worden vaak al duizenden jaren gebuikt door bepaalde bevolkingsgroepen. Vroeger waren ze moeilijk verkrijgbaar, maar door de transport-mogelijkheden van deze tijd kan iedereen er gebruik van maken.
In dit artikel wil ik je graag een overzicht geven van 12 supergezonde soorten supervoeding die ik gebruik om veel energie te hebben en me gezond en vitaal te voelen.
Supervoeding:
- Spirulina
- Kokosolie
- Chia zaden
- Goji bessen
- Colostrum (biest)
- Hennep poeder
- Himalayazout
- Moerbijen (mulberries)
- Maca poeder
- Rauwe cacao
- Bijenpollen
- Kiemen
Tip: supervoedingen zijn het meest gezond als je deze biologisch en rauw koopt. Dan bevatten ze de meeste voedingsmiddelen.
Spirulina
Spirulina is afkomstig uit blauwgroene zoutwateralgen en bevat een van de meest hoogwaardige vitaminen- en mineraalbronnen ter wereld. De Azteken gebruikten spirulina al honderden jaren geleden en zelf gebruik ik het (bijna) dagelijks gebruik door bijvoorbeeld een smoothie.
De voordelen en gezonde bestanddelen uit Spirulina zijn onder andere:
- Spirulina bevat veel vitaminen, waaronder A,C, E, B6 en B12.
- Spirulina is een natuurlijk product en wordt erg goed opgenomen door het lichaam.
- Spirulina zit boordevol mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium.
- Spirulina neutraliseert schadelijke zware metalen in je lichaam.
Spirulina is mijn nummer één supervoeding. Zelf gebruik ik het als poedervorm, maar het is ook als tablet te verkrijgen.
Kokosolie
De “helende” werking van kokosolie wordt steeds duidelijker en het is bijna overal bij te gebruiken. Het wordt direct gemaakt van het vlees van de kokosnoot en is zeer rijk aan verzadigde (middellange) vetzuren. Deze kunnen snel door de darmen worden opgenomen om als energie te worden gebruikt. Daarnaast bevat kokosolie een grote hoeveelheid laurinezuur wat zeer krachtig werkt tegen o.a. virussen, schimmels en bacteriën.
Ik gebruik kokosolie altijd wanneer ik iets ga bakken. Bij veel soorten olie (waaronder olijfolie en zonnebloem) komen vrije-radicalen vrij wanneer je deze gaat verhitten. Bij kokosolie is dit niet het geval en daarom kun je het perfect gebruiken tijdens het wokken of bakken. Daarnaast doe ik het ook door smoothies.
Chia zaden
Chia zaden zijn afkomstig uit de chia plant die groeit in midden Amerika. De Maya’s, Inca’s en Azteken gebruiken deze zaden al duizenden jaren. De zaden werden gebruikt om hun genezende werking, daarom werd het zelfs als betaalmiddel gebruikt.
Chiazaden zijn een bron van vele verschillende voedingsmiddelen waaronder:
- Chiazaden bevatten 6 keer meer calcium dan melk.
- Ze bevatten 15 keer meer magnesium dan brocoli en 3 keer meer ijzer dan spinazie.
- Chiazaad bevat geen transvet en zijn glutenvrij.
- Chiazaden is rijk aan magnesium, foliumzuur, calcium en ijzer.
- Chiazaden bevatten een van de hoogste gehaltes aan Omega-3 vetzuren ter wereld.
Chiazaden zijn heerlijk door je smoothie of door yoghurt. Ze kunnen enorme hoeveelheden water opnemen. Wanneer je ze 15 minuten in een schaaltje water legt ontstaat er een gelei die heerlijk is om te eten.
Goji bessen
Goji bessen zijn heerlijke zoete (en een beetje taaie) bessen die oorspronkelijk gebruikt werden in China als geneesmiddel. Gojibessen bevatten namelijk veel verschillende soorten antioxidanten, mineralen vitaminen en andere aminozuren waardoor ze supergezond voor je zijn.
In China worden ze ook wel “happy berries” genoemd, omdat een handjevol gojibessen per dag voor een positieve levenshouding zou zorgen.
Goji bessen zijn op vele verschillende manieren te eten. Persoonlijk doe ik ze regelmatig door smoothies of eet ze vaak los als gezond tussendoortje.
Colostrum (biest)
Colostrum is een probiotica dat wordt gemaakt van het biest (eerste moedermelk) van de koe. Deze eerste moedermelk is superrijk aan verschillende vitaminen (o.a. A, C en B12) en mineralen (o.a zink, magnesium en selenium). Ook bevat het vele verschillende soorten groeihormonen en immuunfactoren om (normaal gesproken) het immuunsysteem van het kalfje aan te sterken.
Colostrum is als poeder te verkrijgen en helpt om je darmflora in een topconditie te houden. Het is wel een van de duurdere soorten supervoeding, omdat de eerste moedermelk schaars te verkrijgen is en (normaal gesproken) voor het kalfje is.
Hennep poeder
Bij hennep denk je misschien direct aan wiet en blowen, maar henneppoeder juist erg gezond voor je lichaam. Dit poeder, verkregen uit de hennepplant, bevat verschillende essentiële voedingsmiddelen:
- Henneppoeder bevat in totaal 21 aminozuren (dit zijn bouwstoffen voor eiwitten).
- Henneppoeder bevat omega 3 en 6 vetzuren.
- Henneppoeder bevat belangrijke mineralen zoals magnesium en ijzer.
Dit poeder heeft een licht nootachtige smaak en kan gemakkelijk gebruikt worden bij smoothies, vruchtendranken of door de yoghurt.
Himalayazout
Standaard tafelzout wordt vaak genoemd als een boosdoener tegen hart- en vaatziekten. Hierdoor denken sommige mensen dat zout (in zijn algemeen) niet goed voor je is. Dit geldt echter niet voor himalayazout, want dit bevat vele essentiële mineralen en sporenelementen. Door de speciale samenstelling van dit zout is het bloeddrukverlagend en blijft je lichaam gezond en vitaal.
Je kunt himalayazout zelfs in bad gebruiken, waar het zorgt dat gifstoffen uit je lichaam worden gehaald via de huid.
Moerbeien (mulberries)
De moerbei is een zoete vrucht (vergelijkbaar met honing) die iets groter is dan de gojibes. Moerbeien zijn ideaal te gebruiken als tussendoortje, maar je kunt er ook koekjes van maken. Stop een handvol moerbeien en een aantal dadels in de blender en verkruimel de vruchten. Maak er vervolgens bolletjes van en eet ze als snack gedurende de dag.
Moerbeien bevatten verschillende gezonde stoffen waaronder resveratrol (het stofje dat o.a. druiven en rode wijn gezond maakt). Daarnaast zouden ze je hart- en bloedvaten gezond houden, veroudering vertragen en je immuunsysteem versterken.
Maca poeder
Maca poeder is afkomstig van een knolgewas (Lepidium Meyenii) uit het Andesgebergte in Peru. Daar wordt het al meer dan 5000 jaar gebruikt als gezonde voeding en staat bekend om je vitaliteit te verhogen.
Maca lijkt een beetje op een kleine aardappel, maar bevat 5 keer meer eiwitten en 4 keer meer vezels. Daarnaast bevat maca mineralen zoals: calcium, magnesium, ijzer, kalium, natrium en nog veel meer. Ook is het een rijke bron aan vitamine B1, B2, C en E.
Persoonlijk gebruik ik maca een aantal keer per week. Meestal doe ik het dan door een smoothie.
Rauwe cacao
Rauwe cacao (niet hetzelfde als chocolade) is een van de meest gezonde voedingsmiddelen op aarde. Het is de nummer 1 leverancier van magnesium (anti-stress mineraal) en daarnaast bevat het verschillende soorten antioxidanten.
Rauwe cacao heeft een bittere smaak en is te gebruiken in je toetje, smoothie, maar je kunt het ook gebruiken om taart, pudding of chocolade mee te maken.
Er zijn verschillende vormen van rauwe cacao te verkrijgen, namelijk de hele rauwe cacao boon, cacao nibs (kleine stukjes) en cacao poeder. Welke is jouw favoriet?
Bijenpollen
Bijenpollen behoren tot de minder bekende soorten supervoeding, maar toch zijn ze al lang verkrijgbaar. Ze komen oorspronkelijk uit Egypte en China en kregen daar de naam “fontein van de jeugd.”
Zoals de naam al doet denken zijn het pollen (stuifmeel van bloemen) die worden verzameld door bijen. In een pot zien ze er uit als kleine gele korreltjes (zie foto) en ze hebben een specifieke geur en smaak. Ik moest er even aan wennen, want het smaakt niet zoals honing. Nu vind ik het heerlijk om te gebruiken door bijvoorbeeld een smoothie of door zelfgemaakte chocolade.
Bijenpollen bevatten naast antioxidanten ook een grote reeks aan aminozuren, mineralen en vitamines.
Kiemen
Kiemen zijn zaadjes, vaak van planten of gewassen, die net uit hun zaadje zijn gegroeid. Een zaadje bevat veel voedingsmiddelen om (normaal gesproken) te groeien tot een boom, vandaar dat ik deze onder de supervoedingen reken.
De meest bekende soort kiem is alfalfa, maar er zijn ook kiemen van brocoli, radijs, linzen, prei (zie foto), erwten en nog veel meer. Er zijn verschillende soorten kiemen te koop, maar eigenlijk kun je alle eetbare pitten, noten en zaden zelf kiemen.
Pitten, noten en zaden zijn van nature al erg gezond, maar onderzoek heeft laten zien dat de voedingswaarde enorm toeneemt als ze gaan kiemen. Ze bevatten dan grote hoeveelheden antioxidanten, vitaminen en mineralen.
Waar te verkrijgen?
In Nederland ben ik lang op zoek geweest naar betaalbare supervoedingen. Veel soorten supervoeding moeten worden geïmporteerd uit het buitenland en zijn daarom erg duur. Soms heb ik het idee dat de prijzen kunstmatig hoog worden gehouden, maar gelukkig heb ik een aantal goedkope merken gevonden. In Nederland koop ik meestal potten of zakjes van het merk Terrasana (erg betaalbaar). Deze zijn te vinden in bijna elke natuurwinkel, groene winkel of bij de Ekoplaza.
Daarnaast doe ik regelmatig online bestellingen in het buitenland en met name bij de website van iHerb.com. Ik weet niet waarom het zo goedkoop is, maar de producten zijn geweldig en worden binnen enkele dagen thuis bezorgd. Met deze code (UWA414) krijg je zelfs 10 dollar korting op je eerste bestelling. Let op, bestel niet meer dan 4 kilo per keer, anders moet je importkosten betalen.
Mocht je een andere manier weten voor betaalbare en kwalitatief goede soorten supervoeding, laat het me dan weten (geen spam graag).
Jouw favoriet?
Ik zou het leuk vinden als je jouw favoriet met me zou willen delen. Welke supervoeding gebruik jij al of weet je er nog een die niet in deze lijst staat? Er zijn er vast een aantal die ik mis, waar anderen gebruik van kunnen maken. Alvast bedankt voor het delen!
Wat een goeie tip van die Side http://www.iherb.com en dan niet meer dan 4 kilo! Echt super!
Hier hebben wij wat aan.
In Belgie moet je altijd importkosten betalen
Dag
Alsgevolg ik goji neem elke lunch voel ik mezelf veel beter in mijn systeem