Super Gezond

Gezonde groene smoothies voor meer energie (+recept)

Groene smoothie recept
Geschreven door Jelle Mostert

Als je ’s ochtends naast me in de keuken zou staan, dan ben je regelmatig getuige van één van de mooiste en meest heerlijke dingen op aarde. Nadat ik uit bed kom en mijn ochtendritueel uitvoer ben ik klaar om één van mijn lichtpuntjes van de dag te ervaren.

Ik loop de keuken binnen in mijn zwart-bruine yoga broek, mijn haar is nog nat van het douchen en mijn maag knort al een beetje. Ik pak de blender van de keukenplank en zet hem naast de koelkast op het aanrecht neer. Omdat ik een kleine koelkast heb moet ik even bukken, maar gelukkig gaat dat prima omdat ik net wat yoga oefeningen heb gedaan. Ik doe de deur van de koelkast open haal een grote zak spinazie te voorschijn en ik pak direct een doos ingevroren blauwe bessen uit het kleine vriesgedeelte. Wat voor heerlijke variant ga ik vandaag maken?

 

Super gezonde groene smoothie

Ik pak snel een banaan, pel deze en doe hem in de blender. Daarna pak ik de blauwe bessen en hoor het tikkende geluid als de bevroren bessen tegen het glas van de blender tikken. De zak spinazie trek ik open en kan het niet laten om de heerlijke geur op te snuiven. 1 tot 1,5 grote hand is genoeg en ik vul de blender aan met 1 tot 1,5 kop water.

Klaar om te gaan: “AAN!” De blender begint als een bezetene te draaien en binnen 10-15 seconden veranderd de inhoud in een schitterend groen mengsel. Soms kan ik het niet laten om het even in het licht te houden en de schittering van de smoothie in mijn ogen te laten vallen. Heerlijk!

 

Meer energie door groene smoothies?

Ik pak een mooi glas uit de kast (zie foto, #nofilter), schenk de smoothie erin en ga aan mijn eikenhouten tafel zitten. Even ben ik dankbaar voor dat heerlijke groene schepsel dat voor me staat en dan ben ik klaar om te genieten. Deze groene smoothie is niet alleen gezond, maar tegelijkertijd lijkt het alsof er een engeltje over je tong piest.

Regelmatig krijg ik vreemde reacties als mensen horen dat ik spinazie drink bij mijn ontbijt. Hoewel spinazie tijdens het avondeten een sterke smaak kan hebben, proef je er in je smoothie bijna helemaal niets van. Dit komt doordat de zoete smaak van de banaan en de zoete/zure smaak van de bessen (afhankelijk welke je gebruikt) sterken zijn dan de spinazie.

Naast het feit dat ik echt kan genieten is het drinken van groene smoothies super gezond. Ik heb gemerkt dat ze mij veel meer energie geven, veel meer dan ik ooit dacht dat ik zou kunnen hebben.

Ongeveer 4 jaar geleden, toen ik startte met het drinken van groene smoothies, dacht ik dat ik redelijk veel energie had. Maar het leek alsof ik wakker werd uit een diepe slaap, want er waren 1,2,3 niveau’s hoger. Ik werd opeens nóg energieker, ik kon meer gedaan krijgen en ik voelde me beter dan ooit tevoren. Dankjewel groene smoothie!

Hier nogmaals het simpele recept.

 

Groene smoothie recept

Hieronder staat nogmaals mijn favoriete groene smoothie recept:

  • 1 banaan
  • 1 grote hand blauwe bessen (ingevroren of vers)
  • 1 tot 1,5 grote hand spinazie
  • 1 tot 1,5 glas water

 Doe alle ingrediënten in een blender, mix totdat alles smooth is en genieten maar!

 

Enkele extra groene smoothie tips:

  • In de winter kan een smoothie koud op je maag vallen. Daarom drink ik er vaak een kop thee bij. Je kunt ook een snufje cayennepeper door je smoothie doen, waardoor je het wat warmer krijgt.
  • In de zomer kan het verfrissend zijn om enkele ijsblokjes door je smoothie te doen.
  • Ziet je smoothie er uit als losse drap? Gebruik dan bananen of avocado’s om je smoothie lekker smooth te maken.
  • Voeg minder water toe om van je smoothie een “natuurlijke vla” te maken.
  • Vries wat fruit in (bijvoorbeeld bananen of mango) voordat je het in de blender doet voor een “gezond ijscoupe effect“.
  • Varieer door i.p.v. water plantaardige melk toe te voegen (bijvoorbeeld havermelk, amandelmelk, etc.).
  • Voeg je favoriete supervoeding toe, zoals gojibessen, chiazaad, hennepzaad, etc.

Natuurlijk zijn er nog veel meer handige tips. Heb je er één? Deel hem dan via het reactieveld hieronder!

 

Plaats een reactie