Super Productief

2 Dingen Die Je Vanavond Kunt Doen Om Morgen Productief Te Zijn

Journal schrijven
Geschreven door Jelle Mostert

De kans is groot dat je het steeds drukker krijgt en waarschijnlijk ben je daarom op zoek naar manieren om nu en vandaag productiever te werken. Dat is logisch, maar dit kan je tegelijkertijd flink wat werkdruk opleveren.

In een eerdere blog heb ik de pomodoro techniek al besproken. Deze techniek helpt je om gedurende je dag te werken in blokken van tijd waardoor je veel meer gedaan krijgt dan normaal.

Als je dit al toepast heb je waarschijnlijk gemerkt dat het gigantische resultaten oplevert. De vraag is alleen: “welke taken pak je aan in deze blokken” en “wanneer bepaal je wat je gaat doen?”

 

Onze hersenen en productiviteit

Als mensen boeken we betere resultaten als onze hersenen exact weten wat ze moeten doen. Je kunt dat nu bedenken en uitvoeren, maar het werkt veel beter om je brein wat tijd te geven. Daarom werkt het super effectief om ’s avonds te bedenken welke resultaten je morgen wilt behalen.

Je hersenen gaan dan onbewust op zoek gaan antwoorden en manieren om deze resultaten te behalen, zonder dat je daar actief iets voor hoeft te doen. Tijdens een nacht slapen ben je niet alleen uitgerust, maar zijn je hersenen alvast een zoektocht gestart.

 

Welke resultaten wil je morgen behalen?

Daarom schrijf ik al een aantal jaren ’s avonds op welke resultaten ik de volgende dag wil behalen. Maar begrijp me niet verkeerd! Ik maak geen ellenlange to-do lijst van 15-20 dingen die ik moet doen. Ik ken maar weinig mensen waarvoor dit werkt, dus doe dat alsjeblieft niet.

Bedenk daarentegen 1-2 grotere projecten waar je aan wilt werken en schrijf op welke specifieke resultaten jij die dag wilt afronden. Wanneer je ’s ochtends aan de slag gaat hebben je hersenen meer rust en helderheid. Je hoeft je aandacht namelijk niet op 15-20 dingen te richten, maar slechts op 1-2. Dat werkt veel beter toch?

Natuurlijk begrijp ik ook dat er ook kleine taken zijn die je wilt uitvoeren, zoals het versturen van mails, mensen bellen, etc. Deze taken zijn ook belangrijk.

Plan deze echter niet in het begin van je dag in. Start je dag niet met deze taken, want dan start je in reactieve modus in plaats van dat je actief aan de slag gaat met de dingen die belangrijk voor jou zijn.

 

Journal & avond reflectie

Sinds 2009 heb ik een journal waar ik mijn projecten dagelijks in opschrijf. Voordat ik ga slapen schrijf ik op welke 1-2 projecten morgen belangrijk voor me zijn en wat ik wil afronden. Dan ga ik lekker slapen en ’s ochtends “weten” mijn hersenen exact wat ze moeten doen. Ik hoef dan niet meer te bedenken wat ik vandaag eens zou doen en dat scheelt enorm veel tijd.

Daarnaast schrijf ik 5 successen op die ik die dag heb behaald. Hierdoor focus je jezelf iedere dag op de dingen die goed zijn gegaan. Ook is het een mooi moment om even te reflecteren. Tijdens je dag gebeuren er altijd dingen waar je tevreden over bent en er gebeuren dingen die beter kunnen. Aan het einde van de dag is het een perfect moment om even stil te staan en te bedenken wat je anders of beter had kunnen doen.

Dit klinkt misschien erg eenvoudig, maar de resultaten zullen je verbazen.

 

Heb jij al een journal?

Sinds 2009 is mijn leven letterlijk veranderd doordat ik mijn doelen, successen en leermomenten ben gaan opschrijven in een journal. Mijn journal is een simpel notitieboek van A4 formaat waarin ik alles opschrijf.

Ik hoop je te inspireren om hetzelfde te doen als ik en net zulke mooie resultaten te boeken. Heb jij al een journal of ga je deze vandaag aanschaffen? Het lijkt me leuk om je reactie te lezen.

 

Plaats een reactie