Super Productief

5 tips voor een super goede concentratie en focus!

Concentratie focus jongleren
Geschreven door Jelle Mostert

Hoe zorg jij er vandaag de dag voor dat je geconcentreerd en met 100% focus kunt werken? Denk je er wel eens over na hoe je dit het beste kunt doen of laat je jezelf leiden door de flow van de dag?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik jarenlang graag met de flow mee bewoog. Ik leek dan een drukke dag te hebben, maar merkte aan het einde van de dag dat ik vaak weinig echte resultaten had geboekt. Het voelde alsof ik druk was geweest met telefoontjes, e-mails en andere dingen. Maar de dingen die echt moesten gebeuren bleven maar liggen en zorgde voor frustratie.

Komt dit je bekend voor? Ik weet namelijk zeker dat ik niet de enige ben die moeite heeft met focus en concentratie. Daarom heb ik mezelf de afgelopen jaren enkele dingen eigen gemaakt waardoor ik nu een veel betere concentratie heb. Hierdoor krijg ik veel meer dingen gedaan en ik hoop dat deze tips jou ook kunnen helpen. Hieronder vind je mijn top 5 tips voor een super goede concentratie en focus!

Tip 1: Weet wat je wilt!

Om te voorkomen dat je de focus van een goudvis krijgt (= 3 seconde) is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Vroeger begon ik mijn dag vaak zonder enig idee wat ik die dat echt af moest hebben. Als wij onze hersenen geen richting geven om een specifieke taak uit te voeren, dan is de kans klein dat het echt gaat gebeuren.

Het omgekeerde is ook waar. Je kent vast wel het effect dat je bijvoorbeeld een rode auto koopt en opeens zie je veel meer mensen in een rode auto (terwijl je deze eerst nooit zag). Ik zal de details besparen, maar dit heeft te maken met een deel in je hersenen dat het Reticulair Activatie Systeem (R.A.S.) heet. Dat is een soort filter die informatie wegfiltert of juist doorlaat. Onbelangrijke informatie filtert het weg, anders zou je een informatie-overload krijgen. Dit kan wel eens voorkomen, maar je kunt je R.A.S. ook in je voordeel laten werken.

Door te focussen op wat je wilt (door bijvoorbeeld een planning te maken) richten je hersenen zich op het doel dat je wilt bereiken.

Kies daarom elke dag één of twee taken uit die waar jij jezelf op wilt focussen. Daarna volgen de resultaten een stuk makkelijker!

Tip 2: werk in blokken van tijd

Sommige mensen zijn er trots op als ze uren achter elkaar door hebben gewerkt. Top, je hebt veel kunnen doen, maar daarna voelt het alsof iemand je hersenen heeft staan pureren met een stampot stamper. Geen fijn gevoel dus!

 

Je kunt je persoonlijke productiviteit vele malen vergroten als je om de 60 tot 90 minuten een korte pauze meent. Je geeft je hersenen dan de tijd om even op te laden en iets anders te doen.

Ik schreef eerder over de Pomodoro techniek die je daarbij kan helpen en je kunt FocusBooster gebruiken als handige software op je PC of Mac.

Tip 3: laat je niet afleiden

Dit is misschien de makkelijkste tip die je ooit zult krijgen (of misschien weet je hem al). We laten ons gedurende de dag namelijk zo makkelijk afleiden door pring-pring geluidjes, twieterde-twietertjes, belletjes en hippe soundtracks. Ik zie zoveel mensen die hun telefoon ALTIJD opnemen als hij geluid maakt. Net alsof het niet kan wachten als je een belangrijk gesprek hebt of wanneer je een belangrijke taak aan het uitvoeren bent.

Laat me duidelijk zijn, soms is het nodig om de telefoon op te nemen, maar voor veel mensen is het een slechte gewoonte die hun leven echt niet leuker of makkelijker maakt.

Een tijd geleden las ik in een onderzoek dat wij elke 7 minuten door iets worden afgeleid. Ok, dat is best snel, maar ze vertelden ook dat het vervolgens meer dan 20 minuten duurt voordat je weer compleet in de flow aan je werk kunt zitten. Kortom, als we ons laten afleiden werken we nooit geconcentreerd! Shocking, maar blijkbaar waar!

Daarnaast ben ik nog niet eens begonnen over social media, maar het komt allemaal op één ding neer. Zet al je apparaten uit als je met 100% focus aan het werk wilt zijn, zodat je niet wordt afgeleid door externe factoren.

Tip 4: begin de dag met een gezonde smoothie

Groene SmoothieEen goed ontbijt zorgt voor een dag vol concentratie en focus. Deze tip zou ik enkele jaren geleden bij het grofvuil hebben gezet. Nu ik het echter voor mezelf heb getest (en weet dat het werkt) vind ik het de meest waardevolle tip op lange termijn (ook voor je gezondheid).

Het meest gezonde ontbijt wat ik tot nu toe heb kunnen vinden is de groene smoothie. Jesse van der Velde inspireerde me enkele jaren geleden om groene smoothies als ontbijt te drinken en sindsdien kan ik niet meer zonder. Neem een banaan, appel, 1/3e komkommer en 1,5 hand spinazie en doe het in de blender met wat water. Blenden maar en je hebt binnen enkele minuten een heerlijke smoothie voor je neus staan. Uiteraard kun je variëren met groente en fruit en je kunt verschillende soorten supervoeding toevoegen om je smoothie nog gezonder te maken.

Als je slechts één van deze vijf tips zou kiezen, kies dan deze! Niet alleen voor een beter focus en concentratie, maar voor gigantisch veel meer energie!

 

Tip 5: Drink voldoende water

Voldoende water drinken. We worden ermee platgegooid, maar wat is het effect van water op je concentratie nu eigenlijk? Wat me opvalt is dat veel mensen zich meer zorgen maken dat ze niet teveel water drinken dan te weinig. Gek, want veel concentratieproblemen komen door een tekort aan water in je lichaam.

Misschien ben je wel bekend met het middagdipje rond een uur of 4 ’s middags. Veel mensen pakken dan naar de koffie of energie drank om een oppepper te krijgen om vervolgens (1,5 uur later) weer een energiedip te hebben.

In de meeste gevallen heb je helemaal geen oppepper nodig, want vaak komt de energiedip namelijk door uitdroging. Misschien denk je wel “wat een onzin allemaal, een beetje water meer of minder”. Onderzoek heeft alleen laten zien dat een vochttekort van 5% zorgt voor een afname van je concentratie van 25%!

Bobble water flesje rood

Juist, dat is nogal wat.

Pak dus de volgende keer een glas water in plaats van een kop koffie. Het zou optimaal zijn wanneer je de hele dag een flesje water bij je te hebben. Ik heb altijd een flesje (Bobble, zie foto) naast mijn computer staan als reminder dat ik genoeg moet drinken. Als het flesje naast me staat loop ik gek genoeg altijd een paar keer naar de kraan om hem bij te vullen.

 

Heb jij nog tips?

Heb jij nog tips die jou helpen (of hebben geholpen) om je dag super geconcentreerd en met 100% focus door te komen? Ik zou het leuk vinden als je ze hier deelt, zodat ik en anderen ze kunnen testen en/of gebruiken. Alvast bedankt!

 

Plaats een reactie

6 reacties

 • Hallo.

  bedankt voor de tips.
  maar hoort sporten er ook niet bij?
  Want dat geeft ook een boost als je teminste een uur per dag matig intensief sport.
  groet van aliet

 • Tip 3 is mislukt… Zit nu te kijken naar tips om me te concentreren omdat ik me niet kan concentreren en de hele tijd andere dingen zit te doen… En dat midden in de examenweken :O
  Ik merk dat ik gedurende de dag bepaalde periodes heb waarin ik gewoon niet kan focussen. Is dat heel gek? Gewoon twee of drie uur midden op de dag waarin niks lukt

 • “Een tijd geleden las ik in een onderzoek dat wij elke 7 minuten door iets worden afgeleid”. Heb je misschien een link naar dat onderzoek?

 • Als je langer dan een uur zit gaat je lichaam op een soort slaapstand en kan je je dus slechter concentreren plus het is niet goed voor je lichaam. Dit kan gemakkelijk voorkomen worden door elke 50 min dat je zit 5 minuten te gaan staan of lopen.

  • Hi Ruben, bedankt voor je reactie.

   Je hebt helemaal gelijk. De techniek die jij noemt heet de pomodoro techniek en is één van de meest effectieve manieren om met veel focus en concentratie te werken.

   Groet,
   Jelle

 • eentje die bij mij werkt is gewoon goed op tijd slapen dit zorgt gewoon voor dat je de hele dag een snel reactie vermogen houdt en betere concentratie dit merk ik bij leren in de klas reageren op andere mensen en zelfs Gamen de mobiel helemaal uitzetten werkt bij mij ook erg goed en in een kamer zitten waar weinig afleiding op een lege tafel zonder andere mensen in de buurt werkt ook erg goed bij mij!!