Super Productief

6 time management tips die je leven kunnen veranderen

6 time management tips die je leven kunnen veranderen
Geschreven door Jelle Mostert

Time management tips zijn er in alle soorten en maten. De afgelopen jaren heb ik echter gemerkt dat veel time management tips slechts voor een aantal mensen werken.

De ene houdt ervan om to-do lijstjes te maken en de ander heeft er een hekel aan. Hoe komt dat nu?

Ik geloof dat de meeste time management tips niet werken, omdat ze niet gebaseerd zijn op de werking van onze hersenen.

Onze hersenen sturen ons hele lichaam aan.  Als we beter met onze tijd willen omgaan, dan moet dit daarom gebaseerd zijn op de werking van onze hersenen. Dat is ook de reden dat een to-do lijst voor sommige personen niet werkt, omdat er geen principes achter liggen.

Als neurowetenschapper heb ik veel van deze principes tijdens mijn Master studie geleerd. Daarom heb ik hier 6 time management tips voor je opgesomd die je leven echt kunnen veranderen, omdat ze gebaseerd zijn op de werking van je hersenen.

 

Time management tips

 

Time managements tips video

 

1) Bouw een fundering

’s Ochtends is de beste tijd van de dag om direct een goede fundering te bouwen voor de rest van de dag. Je kunt het vergelijken met een huis. Als de fundering niet goed is, dan is de kans groot dat je huis snel instort.

Dit principe werkt exact hetzelfde met productiviteit. Als je productief wilt werken heb je een goede fundering nodig om de rest van de dag heerlijk en resultaatgericht te werken.

Wanneer je jouw hersenen de juiste voeding, vitaminen, mineralen, vocht, concentratie, rust en focus geeft dan is dat een perfect fundament om de rest van de dag op te bouwen.

Om dit te doen kun je jouw ochtend bijvoorbeeld starten met het drinken van een gezonde groene smoothie, start met sporten en/of maak je hoofd leeg d.m.v. yoga of meditatie.

Er zijn daarnaast vele verschillende manieren om jezelf ’s ochtends direct wakker en fit te voelen, zodat je snel en productief aan de slag kunt gaan.

 

2) Maak een overzicht

Wanneer je voor jezelf een overzicht maakt en duidelijkheid creëert kun je veel sneller aan de slag gaan.

Onze hersenen hebben een systeem dat wordt het Reticulair Activatie Systeem genoemd. Dit systeem kun je vergelijken met een zoekmachine. Wanneer je jouw aandacht richt op een specifieke taak, dan zal dit systeem op zoek gaan naar een antwoord. Het werkt als ware als een filter waardoor je de wereld ziet.

Je kunt het beste een overzicht of een planning maken aan het einde van je werkdag. Wanneer je dit doet gaat je Reticulair Activatie Systeem tijdens je slaap aan de slag om oplossingen voor de taken van morgen te bedenken. ’s Ochtends sta je dan op en ben je direct klaar om te knallen!

 

3) Maak actiestappen

Uitstelgedrag is een groot probleem voor veel mensen. Vaak is het echter heel gemakkelijk op te lossen. We stellen taken vaak uit omdat we niet duidelijk weten welke stappen we op dit moment kunnen zetten. We vinden een specifieke taak misschien te ingewikkeld of te moeilijk.

Vaak kun je uitstelgedrag echter tegen gaan door simpelweg een aantal actiestappen voor jezelf te maken. Ga hier dus direct mee aan de slag. Niet uitstellen he 😉

 

4) Ga offline werken

Ik zie offline werken als het nieuwe werken. Als productievelingen willen we graag veel gedaan krijgen. We voeren veel van onze taken online uit en daardoor lopen we tegen veel uitdagingen aan.

Er bestaat natuurlijk vele software die ons kan helpen en documenten in de cloud opslaan is ideaal. Maar tegelijkertijd zijn er op internet zoveel afleidingen. Als we deze afleidingen niet onder controle kunnen houden is de kans groot dat deze een groot deel van onze dag afsnoepen.

Daarom geloof ik erin dat we als ondernemers veel vaker offline moeten gaan werken. Als je jouw wifi verbinding uitzet is het simpelweg niet mogelijk om jezelf online te laten afleiden. Hierdoor kun je met veel meer focus en concentratie werken aan de taken die echt belangrijk zijn.

5) Maak taken urgent

Heb je weleens gehoord van de wet van Parkinson? Deze wet stelt dat de hoeveelheid tijd die we voor een taak krijgen bijna altijd volledig wordt gebruikt, ongeacht hoeveel tijd je hiervoor krijgt.

Dit betekent dat een deadline van 2 weken of 2 maanden niet uit zou moeten maken, want onze hersenen vinden vanzelf een manier om deze deadline te halen.

Dit principe zie je vaak bij mensen die op vakantie gaan. Wanneer je op vakantie gaat ben je vaak super productief voordat je weggaat. Er moeten allerlei belangrijke dingen worden afgerond, de taken zijn urgent, en hierdoor krijg je bergen met werk gedaan.

Maak daarom vanaf vandaag je taken wat meer urgent of doe net alsof je morgen op vakantie gaat. Zeker weten dat je daardoor meer gedaan krijgt!

 

6) Vier kleine successen

Kleine successen zijn een voorloper van grote successen. Topsporters weten dit als geen andere en focussen zich daarom continue op successen.

Michael Phelps is zo’n topsporter, hij focust zich continue op zijn kleine successen waardoor hij weet dat hij een winnaar is. Programmeer je hersenen dus voor succes, zodat je veel productiever bent tijdens je dag.

Koop bijvoorbeeld een A4 of A5 journal waarin je dagelijks jouw successen kunt opschrijven. Als je dat dagelijks doet worden jouw kleine successen vanzelf groter en groter.

 

Welke time management tips pas jij al toe?

Dit waren 6 krachtige time management tips die je leven kunnen veranderen. Welke van deze tips pas jij al toe OF welke ga je vanaf nu zeker toepassen?

En let op! Deze tips zijn eigenlijk principes, omdat ze gebaseerd zijn op de werking van je hersenen. Wanneer je deze tips gaat toepassen weet ik zeker dat je succes gaat behalen, omdat jij simpelweg ook een stel hersenen hebt, toch?

 

 

Plaats een reactie

1 reactie