Super Productief

Beste gratis software voor een betere focus (pomodoro)

Focus booster software
Geschreven door Jelle Mostert

Afleidingen zijn tegenwoordig zo gewoon geworden, dat veel mensen niet eens weten wat het is om gefocust te werken. Veel mensen hebben echt de focus van een goudvis!

Goudvissen blijken een focus van slechts 3 seconden te hebben en soms heb ik het idee dat dit bij (sommige) mensen niet veel beter is.

Hierdoor lijkt het tegenwoordig wel of iedereen te weinig tijd heeft, maar er zitten nog steeds evenveel uren in de dag.

Je kunt natuurlijk discussieren of onze werkdruk hoger ligt of komt het doordat we gewoon minder doen en meer afgeleid worden?

No offence! Ik heb me hier ook schuldig aan gemaakt, maar op een gegeven moment vond ik dat het anders moest kunnen.

Ik vond een hele simpele manier die ik ben gaan gebruiken om super productief te worden. Deze manier is een afleiding van de bekende Pomodoro techniek, maar dan met mijn eigen twist. Ook heb ik twee verschillende (gratis) apps gevonden die je kunt gaan gebruiken om je focus en productiviteit te verhogen.

Pomodoro techniek

De Pomodoro techniek is een time-management techniek ontwikkeld door Francesco Cirillo in de jaren 80. Een pomodoro is een langwerpige tomaat. Ik heb geen idee wat dit met een betere focus te maken heeft, maar het werkt als een tierelier.

Het komt erop neer dat je veel productiever werkt (lees: met een betere focus) door te werken in korte periodes van 25 minuten. Na deze 25 minuten neem je een korte pauze van 5 minuten om vervolgens je volgende pomodoro tijdsblok in te plannen.

Tijdens een tijdsblok werk je enkel en alleen aan de taak die je wil afronden, zonder te worden afgeleid door meester-afleiders zoals je telefoon, social media, e-mail, etc.

Dit zijn de stappen die de Pomodoro techniek omschrijven:

  • Bepaal welke taak je in je Pomodoro-tijdsblok wilt uitvoeren.
  • Zet je (Pomodoro) timer op 25 minuten.
  • Werk aan je taak totdat je timer afgaat, doe absoluut geen andere dingen.
  • Neem een korte pauze van 5 minuten.
  • Neem na 4 Pomodoro-tijdsblokken (dus 4×25 minuten) een langere pauze.

 

De ideale Pomodoro strategie

Hoewel bovenstaande strategie goed werkt gebruik ik zelf een andere methode die (voor mij) nog beter werkt. Ons brein heeft namelijk 21 minuten nodig om zich volledig op een taak te focussen (de bekende flow). Met de Pomodoro techniek heb je dan nog maar vier minuten over om effectief te werken.

Daarom kies ik ervoor om 2 Pomodoro-tijdsblokken achter elkaar te plannen. Ik werk dan 50 minuten achter elkaar waarin ik veel gedaan kan krijgen. Na deze 50 minuten neem ik een pauze van 10 minuten. Hierdoor kan ik met gemak tijdsblokken van één uur in mijn agenda inplannen.

Daarnaast kunnen je hersenen zich slechts 60 tot 90 minuten achter elkaar focussen, dan kun je het beste even rust nemen.

De ideale Pomodoro software

Je kunt natuurlijk je telefoon of “gewone” timer gebruiken, maar ik heb gemerkt dat speciale software nog beter werkt (en vaak makkelijker is). Belangrijk hierbij is dat deze gemakkelijk te gebruiken is en geen belemmering vormt om effectief te werken.

Je kunt kiezen voor de redelijk uitgebreide gratis PomodoroApp. Dit is een timer, inclusief een to-do list en je kunt tot 100 taken inplannen bij de gratis variant (voor zowel Mac als PC).

Als je nog geen to-do software gebruikt kan dit erg handig zijn, maar zelf gebruik ik liever de FocusBooster (geheel gratis). Dit is eigenlijk een fancy timer waarbij je zelf de tijd kunt instellen. Je kunt de FocusBooster automatisch laten opstarten. Je hoeft dan alleen op “start” te klikken om de timer te laten lopen. Dit is laagdrempelig en werkt ALTIJD!

Mijn vraag aan jou: de bovenstaande software vond ik het beste. Test deze uit en zie of ze voor jou werken. Ik hoor graag van je wat jouw bevindingen zijn. Daarnaast zijn er ongetwijfeld andere software beschikbaar. Heb je een tip, deel deze dan op deze website zodat we met zijn allen een productieve superheld kunnen worden. Dankjewel!

Plaats een reactie

1 reactie