Super Productief

Drie Manieren Om ’s Ochtends Snel Wakker Te Worden

Energiek wakker worden
Geschreven door Jelle Mostert

Je komt ’s ochtends uit bed en 2-3 uur later heb je nog steeds het gevoel dat je niet wakker bent. Je bent misschien al even aan het werk, maar je hoofd ligt nog te slapen. Ken je dat gevoel? Heb je dat af en toe of komt het regelmatig bij je voor?

Enkele jaren geleden (vooral tijdens mijn studietijd) had ik echt moeite om ’s ochtends op te starten. Ik had geen idee wat ik moest doen om fris wakker te worden en mijn lichaam aan de praat te krijgen. Gelukkig heb ik toen enkele simpele manieren gevonden die me hielpen om snel wakker te worden.

Ik wilde geen ellenlang ochtendritueel om 2 uur later eens wakker te zijn. De afgelopen tijd ben ik dus verschillende “trucjes” gaan testen. Ik heb een aantal praktische manieren gevonden waardoor je supersnel een wakker gevoel krijgt. In deze blogpost wil ik er 3 met je bespreken, zodat je ze zelf kunt toepassen.

 

Simpele rek- en strekoefeningen

Tijdens een nachtje slapen verzamelt je lichaam allerlei afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden verzameld in je lymfe systeem en kunnen niet zomaar naar buiten.

Je lymfesysteem heeft namelijk geen pomp om deze afvalstoffen automatisch te verwijderen. Je hart is de pomp om je bloed te laten circuleren, maar je lymfesysteem werkt dat niet op die manier. Gelukkig zijn er wel makkelijke manieren om je lymfesysteem actief te krijgen. Namelijk, door diep te ademen door je buik. Via diepe buikademhalingen komt de circulatie van je lymfesysteem op gang en worden de afvalstoffen via je adem verwijderd.

Je kunt een uitgebreide yoga sessie doen, maar met enkele simpele rek- en strekoefeningen kom je al een heel einde.

Rek je even helemaal uit direct nadat je uit bed stapt. Maak je zo lang mogelijk met je armen in de lucht (je mag erbij lachen om je dag extra goed te starten ;). Probeer vervolgens (met je benen zo recht mogelijk) je tenen aan te raken. Als dat niet lukt is dat trouwens niet erg. Doe dit 3-4 keer terwijl je diep in en uit ademt. Loop vervolgens naar de keuken en…

 

Drink 1-2 glazen water na het opstaan

Op het moment dat je wakker wordt heeft je lichaam vocht nodig. De hele nacht heeft het geen water binnen gekregen, dus je hebt nieuwe toevoer nodig. Je lichaam bestaat namelijk voor ongeveer 2/3e uit water en je hersenen zelfs voor 80%. Om je lichaam, je organen en hersenen goed te laten functioneren is het dus belangrijk om direct na het opstaan water te drinken. Dit zorgt voor een betere signaal overdracht in je hersenen. Hierdoor kun je o.a. beter kunt nadenken, informatie beter onthouden en ben je helderder van geest.

Onderzoek van Dr. Caroline Edmonds heeft zelfs laten zien dat je hersenen 14% actiever werken na het drinken van 1-2 glazen water.

Daarom drink ik na enkele korte rek- en strekoefeningen direct water, zodat mijn lichaam zichzelf reinigt. Ik merk direct dat ik daardoor sneller een wakker gevoel heb.

Ik raad je aan om de rekoefeningen en water drinken toe te voegen aan je huidige ochtend ritueel. Dit kost je niet meer dan 2 minuten en heeft een gigantisch effect. Test het zelf!

 

Doe een korte sportsessie

Ben je echt serieus om je dag productief te starten? Doe dan vervolgens een korte sportsessie.

Barack Obama is naar mijn idee één van de meest drukke mensen op aarde. Toch maakt hij elke ochtend 45 minuten vrij om te sporten. Hij zegt dat hij hierdoor productiever is gedurende de rest van de dag en helderder van geest.

Daarnaast las ik pas het boek “Eten om te winnen” van Novak Djokovic (op dit moment de #2 tennisser van de wereld). Novak schrijft dat hij standaard een korte sportsessie doet inclusief rek- en strekoefeningen om zijn lichaam klaar te maken voor de rest van de dag. Nu zijn wij misschien geen topsporters, maar ik wil wel productief starten net als hij.

De meest effectieve manier die ik sinds kort gebruik is de “7 Minute Workout“. Deze workout is de laatste tijd erg populair, omdat je binnen 7 minuten je complete lichaam traint en activeert. Mijn favoriete manier om deze workout te doen is via de “7 Minute Workout App“. Deze app zet ik ’s ochtends aan en ik doe in 7 minuten allerlei simpele oefeningen.

De app werkt echt super! 45 minuten sporten (zoals Barack Obama) is een behoorlijke uitdaging. Maar 7 minuten sporten, dat lukt me wel wel!

Plaats een reactie