We kennen het volgens mij allemaal wel: je wordt wakker en hebt geen zin in de dag. Je bed is heerlijk warm en je blijft nog even in bed liggen, maar voor je het weet is het 30 minuten later en moet je haasten.
Je hebt geen tijd meer om even rustig te ontbijten, jezelf te verzorgen en een goede basis voor de rest van de dag neer te zetten. De kans is groot dat je de “onrust” van de ochtend meeneemt naar je werk of in je onderneming en steeds het gevoel hebt dat je achter de feiten aanloopt.
Misschien neem je jezelf regelmatig voor om een bepaalde ochtendroutine of ochtendritueel te ontwikkelen, maar het komt er maar niet van. Of misschien heb je een specifieke routine maar heb je het idee dat het beter kan.
Je weet immers dat je iets anders moet doen als je andere resultaten wilt bereiken. Misschien wil je meer energie gedurende je dag, wellicht wil je productiever zijn, of het is mogelijk dat je meer focus en concentratie wilt hebben gedurende je dag.
Sinds ik mijn ochtendritueel creëerde ervaar ik deze positieve effecten:
- Ik ben de rest van de dag veel productiever.
- Ik heb meer energie, zodat ik kan doen wat ik graag wil doen.
- Ik heb het gevoel dat ik productief ben en dat ik bijdraag aan de wereld.
- Ik heb meer tijd te besteden met mijn familie, vriendin en vrienden.
Kortom, mijn ochtendritueel kan ik niet meer wegdenken uit mijn leven. Gelukkig vertelde iemand me jaren geleden over dit onderwerp, anders lag ik nu waarschijnlijk nog in bed.
De stappen die ik toen leerde waren waardevol, maar zelf heb ik ze verbeterd en hieronder voor je neergezet:
Hoe ziet jouw ideale ochtendritueel eruit?
Wanneer je jouw ochtendritueel gaat maken is het handig jezelf deze vraag te stellen: “welk gevoel zou ik iedere ochtend willen ervaren?“
Door jezelf deze vraag te stellen, en er serieus over na te denken, ga je op zoek naar manieren die dit gevoel gaan veroorzaken.
Misschien ben jij op zoek naar energie, kracht, inspiratie of iets heel anders. Neem nu even de tijd om hier over na te denken. En wanneer je dit weet, kun je jezelf afvragen hoe je dit gevoel (iedere ochtend) kunt oproepen. Wat moet je iedere ochtend doen om dit gevoel te ervaren?
Wanneer je dit weet, kun je dat gemakkelijk integreren in je ritueel. Hoe je dat precies doet, zal ik je zo uitleggen.
Als basis van je ochtendritueel wil ik je 3 onderdelen meegeven die super belangrijk zijn voor een goede start van de dag. Uiteraard is het belangrijk een ochtendritueel te creëren dat bij jou past. Tegelijkertijd raad ik je aan onderstaande 3 onderdelen ook te integreren.
Deze 3 onderdelen zijn essentieel voor een productieve ochtend:
- Een gezond ontbijt (bijvoorbeeld een gezonde groene smoothie) die je veel energie geeft.
- ‘ s Nachts stapelen afvalstoffen zich op in je lichaam. Een groot deel hiervan kun je simpelweg verwijderen door middel van yoga, door (kort) te sporten of ademhalingsoefeningen.
- Creëer je dag, elke dag opnieuw! Door even stil te staan wat je vandaag wilt doen ga je met meer focus en energie aan de slag. Je begint je dag dan proactief, in plaats van te reageren op anderen.
Schrijf je ochtendritueel op
Toen ik mijn eerste ochtendritueel maakte dacht dat ik hem wel kon onthouden. Om een lang verhaal kort te maken, ik had het fout! Het is essentieel je ritueel op te schrijven, zodat je er naar kunt kijken en je hem eigen kunt maken.
Het is al lastig zat om een nieuwe gewoonte aan te leren en door je ritueel op te schrijven heb je er een duidelijk overzicht van.
Maar het belangrijkste is dat je jouw ritueel zo precies mogelijk uitschrijft. Als je opschrijft dat je gezond wilt eten, wat is dat dan voor jou? Hier een aantal voorbeelden:
- Niet: “flink sporten”, maar bijvoorbeeld “15 minuten hardlopen” of “15 minuten yoga”.
- Niet: “gezond ontbijt”, maar bijvoorbeeld ” ontbijten met een groene smoothie”.
- Niet: “mijn dag starten”, maar bijvoorbeeld “mijn dagplanning doornemen en mijn belangrijkste taak eerst uitvoeren”.
Neem dus een A’4 papier en schrijf je ritueel zo specifiek mogelijk op.
Visualiseer je ritueel
Nieuwe rituelen vormen vaak een uitdaging, omdat je hersenen actief “nadenken” bij het uitvoeren van nieuwe activiteiten. Daarom kan het helpen om je ochtendritueel te visualiseren. Als je jouw ritueel nog nooit actief hebt uitgevoerd, kan de eerste keer wat onwennig aanvoelen. Echter, wanneer je het een aantal keer mentaal doorneemt zul je merken dat het je makkelijker afgaat.
Denk je dat visualiseren veel tijd kost? Neem je nieuwe ritueel dan “mentaal” dan gewoon even door als je op het toilet zit. Tijd zat, toch?
Start met 30 dagen
Ik hoop je met deze blogpost te inspireren om productiever te worden door een ochtendritueel te creëren dat twee dingen doet. Jou meer energie geeft en tegelijkertijd meer focus om je dag op een goede manier te starten.
Ik wil je aanmoedigen om jouw ochtendritueel uit te schrijven. Doe dat zo specifiek mogelijk en ga dan vanaf morgen aan de slag. Echter, als je dit voor enkele dagen gaat “proberen”, dan heeft het totaal geen zin. Spreek met jezelf af om jouw ritueel 30 dagen uit te testen om daarna te reflecteren of het iets voor je is. 1 dag sporten in de sportschool geeft je ook geen strakke buikspieren, maar in 30 dagen kun je veel bereiken. Succes!
Het lijkt me daarnaast leuk jouw ritueel te lezen? Wil je deze hieronder in het reactieveld delen?
ik sta ochtends al moe op en dat gevoel blijft de hele dag hangen, leuk is anders.
Ik wil beginnen met meer positieve energie!!
Laat ik niet te hard van stapel lopen en voordat ik mijn huidige ochtendritueel start 5 min yoga en 2 glazen water doen.
De groene smoothie komt daarna en dan kan de rest van het gezin komen!!
Morgen wordt mijn eerste dag
Hi Tanja,
Heel goed dat je direct met je ochtendritueel gaat starten.
Ik raad het inderdaad ook aan om niet direct te veel te willen doen.
5 min yoga en 2 glazen water drinken is een perfecte start voor een nieuw ritueel.
Daarna krijg je vanzelf zin in een groene smoothie 😉
Succes!