Super Productief

Gaat jouw aandacht naar transacties of transformaties?

Transformatie of transactie
Geschreven door Jelle Mostert

Draait jouw leven om transacties of besteed je meer aandacht aan transformaties? Dit subtiele verschil kan een groot verschil betekenen in de kwaliteit van je leven.

Transacties zijn alle dagelijkse dingen die energie van je opslokken, die urgent zijn en misschien snel moeten worden afgerond.

Transformaties daarentegen zijn vaak niet urgent, maar zorgen er wel voor dat je flinke stappen in je leven gaat maken.

Beiden zijn belangrijk maar hoe ligt bij jou de balans?

 

Transacties vs. transformaties

Ons leven is gevuld met transactionele activiteiten. In elke business,  in elke onderneming en in elke werkdag kom je transactionele activiteiten tegen. Dit zijn vaak activiteiten die op een to-do lijst staan, die je misschien afstreept en waarvan je het gevoel hebt dat ze “moeten” gebeuren. Misschien plan je deze taken in op papier, in je agenda, tablet of telefoon.

Wat je ook doet, transacties zullen er altijd zijn en ze zullen er altijd blijven. We moeten op deze transacties letten, want anders nemen we niet onze verantwoordelijkheid of ondernemen we niet de acties die we beloofd hadden te doen.

Transformaties

Maar naast transacties moet je leven ook gevuld zijn met transformaties, transformationele gedachtes, gebeurtenissen en strategieën. Dit zijn gedachtes die je leven kunnen verbeteren of transformeren naar iets mooiers, iets groters of iets waarin je meer verschil kunt maken.

Gewone taken (transacties) gaan er niet voor zorgen dat je succesvol wordt in wat je doet. In mijn leven zijn er hartstikke veel transacties, begrijp me niet verkeerd. Ik moet emails beantwoorden, mensen bellen, blogs schrijven (zoals deze), video’s maken en met mensen afspreken. Dat is gewoon het leven. Het is daarentegen essentieel dat je weet dat transacties nooit ten koste mogen gaan van de transformaties.

 

Transacties mogen nooit ten koste gaan van transformaties

 

Misschien herken je het volgende wel. Ik kan aan het einde van mijn werkdag het gevoel hebben dat ik totaal niets heb bereikt. Vervolgens zegt mijn vriendin tegen met dat ik 101 dingen heb gedaan, maar toch voelt dat voor mij niet zo. Hoe komt dat? Mijn focus was die dag alleen bij transacties en ik het niet het gevoel dat ik een transformatie heb gemaakt, dat ik naar een hoger niveau ben gegaan waardoor ik een groter verschil kan maken.

Dus de vraag is: “hoe maak je tijd vrij in je schema om jezelf te focussen op tranformaties?”

 

Hoe geef  je aandacht aan transformaties?

De enige manier om daar mee te starten is door er bewust van te zijn. We weten allemaal hoe belangrijk het is om een actielijst te hebben en een planning te maken, maar heb je ook een to-be list? Een lijst waarop staat wie je wilt zijn? Wil je meer succesvol zijn, wil je meer geduld, wil je meer kunnen geven aan anderen, wil je meer groeien en inzichten krijgen. Dat is veel belangrijker dan het feit dat je een email moet beantwoorden, iemand moet bellen of een verslag moet afronden.

Deze taken zijn natuurlijk wel belangrijk, maar de aandacht op transformaties is nog veel belangrijker. Wanneer je dit bewustzijn hebt en dit echt begrijpt is de kans veel groter dat je tijd vrij maakt in je schema voor transformationele taken. Je hebt dan geen keuze meer, want je hebt het simpelweg nodig. Als je jezelf namelijk niet concentreert op transformationele onderdelen in je leven wordt het bijna pijnlijk wanneer je alleen bezig bent met transacties.

 

Meer transformaties

Ik raad je aan elke ochtend “transformatie tijd” in te plannen, zoals ik zelf doe. Neem bijvoorbeeld dagelijks de tijd om te reflecteren, om te groeien, om beter te worden dan de persoon die je nu bent en je leven te transformeren. Naast de ochtend raad ik je aan halverwege de dag hier nogmaals de tijd voor te nemen.

Ik begrijp tegelijkertijd dat je waarschijnlijk een druk leven hebt. Mocht je teveel transacties hebben tijdens je werkdag en geen tijd kunnen vrij maken dan is het essentieel deze tijd ’s avonds te nemen of in het weekend. Doe dus wat bij jouw past, maar zorg wel dat je tijd vrijmaakt voor “transformatie tijd”.

 

Waar spendeer jij tijd aan?

Hoe is op dit moment de balans bij jou? Ben je veel bezig met transacties of spendeer je juist veel tijd om je leven te transformeren naar iets mooiers? Wat zijn je vragen of uitdagingen hiermee?

Ik lees ze graag in het reactieveld, dan kan ik je er persoonlijk bij helpen.

 

Plaats een reactie