Super Productief

Het Effect Van Beeldschermen Op Je Slaap

Geschreven door Jelle Mostert

Wist je dat de beeldschermen van je computer, tablet en mobiele telefoon een negatief effect hebben op je slaap? Beeldschermen zijn niet natuurlijk voor onze ogen en hierdoor slaap je dus minder goed.

Er zijn twee interessante onderzoeken gedaan die het negatieve effect van je beeldscherm op slapen hebben laten zien.

Het eerste onderzoek heeft aangetoond dat het te lang werken achter je computer ’s nachts een negatief effect kan hebben op je slaap. Wanneer je namelijk langer dan twee uur achter elkaar naar een beeldscherm kijkt slaap je ’s nachts minder goed.

Zorg er dus voor dat je regelmatig pauzes neemt. Om dit helemaal tegen te gaan raad ik je aan om te gaan werken met de pomodoro techniek. Met deze techniek werkt je in blokken van 25 of 50 minuten. Vervolgens neem je een korte pauze, zodat je even achter je beeldscherm vandaan komt. Heel handig!

 

 

Een goede nachtrust

 

Zet je beeldscherm op tijd uit

Een ander onderzoek heeft laten zien dat je net voor het slapen gaan beter niet naar een beeldscherm kunt kijken. Waarschijnlijk zorgt dit er namelijk voor dat er, via het beeldscherm, veel licht op je netvlies valt. Hierdoor wordt de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine verstoord en val je moeilijker in slaap.

Zet daarom 30-45 minuten voordat je gaat slapen de tv uit, klap je laptop dicht en zet je mobiele telefoon alvast op vliegtuig modus. Dan is de kans groter dat je een stuk beter slaapt.

Daarnaast is er nog een handige software die de licht intensiteit van je computer kan aanpassen. Deze software heet f.lux en is zeer handig! Even installeren en de kleur van je beeldscherm past zich automatisch aan.

Slaap zacht!

Plaats een reactie

3 reacties

  • Jelle,
    Klopt als een bus wat je stelt! Bij ons thuis hebben we het zelf kunnen ervaren. Mijn dochter en ik zijn flinke schermgebruikers en dragen nu een tijdje zo’n bril van http://www.slaapbril.nl ’s avonds als we mobiel en tablet en zo gebruiken. Na een paar dagen merkten we duidelijk een verschil in slapen. In het begin wel even wennen, maar je wordt vanzelf moe met die bril op. Bedankt voor je site en werk! Alexander