Super Productief

Hoe muziek luisteren je kan helpen om productiever te werken?

Muziek luisteren productiever
Geschreven door Jelle Mostert

Muziek en productiviteit, wat heeft dat met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht misschien niet zoveel, maar hieronder ga ik je uitleggen hoe muziek je kan helpen om productiever te werken.

De ene persoon vindt het heerlijk om met muziek op te werken en de andere die vindt het helemaal niets. De keuze is uiteraard aan jou, maar heb je weleens geluisterd naar muziek die speciale geluidsgolven bevatten die je productiever maken? Deze speciale muziek staat beter bekend als binaural beats en helpt mij elke dag om meer te ontspannen, met meer focus te werken en dieper te mediteren of slapen.

Deze muziek bevatten namelijk verschillende hersengolven die letterlijk je hersenen aansturen om een bepaalde taak beter uit te voeren.

Verschillende hersengolven

Er zijn verschillende soorten hersengolven die je met een EEG apparaat kunt meten. Verschillende hersengolven geven een andere “staat van zijn” aan. Je kunt dit vergelijken met de koppeling in je auto.

Versnelling 1 of 2 gebruik je om op te trekken, maar niet op de snelweg bij 120 km/u. Daarnaast gebruik je versnelling 4 en 5 niet binnen de bebouwde kom.

Bij hersengolven is het net als je versnelling. Sommige kun je beter gebruiken als je wilt ontspannen en andere als je gefocust wilt zijn. Net als met een verkeerde versnelling kun je met een verkeerde hersengolf  flink in de problemen komen. Daarom is het belangrijk te weten welke hersengolven geassocieerd zijn met welke “staat van zijn”. Je kunt namelijk niet ontspannen wanneer je hersenen op de verkeerde frequentie staan afgesteld.

In je auto moet je de juiste versnelling kiezen op het juiste moment. Zo werkt het ook met hersengolven, je hebt de juiste frequentie nodig bij de juiste handeling.

Hieronder heb ik 5 verschillende hersengolven voor je op een rijtje gezet:

Gamma golven

Een gamma golf heeft een frequentie tussen ongeveer 30 en 100 Hz. Dit is één van de hoogste frequenties die we tegenkomen in onze hersenen en komen vaak voor bij hoge mentale activiteit en focus. Daarentegen zijn gamma golven ook gemeten tijdens diepe meditatie bij Tibetaanse monniken. Hierover is echter veel speculatie, daarom heb ik het voor mezelf getest.

Zelf luister ik regelmatig naar muziek (of oceaangeluiden) met een ingebouwde gamma-frequentie. Ik heb geen idee hoe het exact werkt, maar als ik hiernaar luister heb ik significant meer focus dan normaal. Voor mij werkt het dus goed!

Bèta golven

Een bèta golf heeft een frequentie tussen de 12 en 30 Hz en het grootste gedeelte van de dag zijn wij in bèta staat (zoals je dit ook wel noemt). We voeren lopen, koken, eten, praten en dit alles doen we vaak in deze staat van zijn. Deze golven komen het meeste voor waneer we alert en wakker zijn.

Alfa golven

Alfa golven of alfa staat heeft een frequentie tussen de 8 en 12 Hz. Deze golven zijn geassocieerd met ontspanning en moeiteloos concentreren. Vooral als je je ogen even dicht doet en ontspant zul je snel in alfa staat komen. Je kunt dit bij jezelf merken doordat je een diepere ademhaling krijgt en een lagere hartslag.

Alfa staat wordt in onderzoeken vaak geassocieerd met gemakkelijker leren. Wanneer je hersengolven relatief laag zijn (zoals in alfa staat), dan kun je gemakkelijker informatie opnemen doordat je minder afgeleid wordt.

Misschien heb je weleens gehoord van het Mozart effect. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het luisteren naar bepaalde nummers van Mozart (vaak Barok met tonen tussen de 8 en 12 Hz) op korte termijn je geheugen kan verbeteren. Later is dit gegeneraliseerd en nu denken veel mensen dat je slimmer bent als je luistert naar Mozart.

Ik heb geen idee of dat waar is, maar ik weet wel dat alfastaat me helpt tijdens het snellezen van teksten. Wanneer ik mezelf in alfastaat breng voordat ik ga snellezen lees ik veel sneller en met beter begrip door de tekst heen.

Thèta golven

Thèta golven hebben een frequentie tussen de 4 en 8 Hz en komen vaak voor terwijl je slaperig bent of in slaap gaat vallen. Daarnaast zijn er thèta golven gemeten tijdens meditatie, diepe ontspanning en hypnose.

Persoonlijk heb ik nog extra onderzoek gedaan naar dit type hersengolf toen ik me inschreef voor de wereldkampioenschappen geheugentechnieken van 2011. Ik kwam er achter dat veel geheugenkampioenen in theta staat willen zijn op het moment dat ze onthouden informatie willen terughalen uit hun geheugen.

Blijkbaar helpen thèta golven deze kampioenen dus om informatie gemakkelijker op te roepen als ze het nodig hebben.

Delta golven

Als laatste zijn er delta golven met een frequentie tussen de 0 en 4 Hz. Delta golven worden vooral gemeten tijdens diepe (REM) slaap. Een goede delta staat is dus belangrijk om goed te slapen. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat alcohol delta golven verminderd. Drink dus niet te veel alcohol voor het slapen gaan.

Welke muziek maakt jou productiever?

Op Youtube zijn er veel verschillende soorten muziek, geluiden of ruis te vinden die extra gamma of alfa golven bevatten. Deze kun je beluisteren en testen of ze voor jou persoonlijk werken. Zoek vandaag wat video’s op en beluister ze tijdens je focusuur (zoals bij de pomodoro techniek).

Ik ben erg benieuwd welke voor jou het beste werken en zou het graag van je horen.

Plaats een reactie

1 reactie

  • Beste Jelle,

    Dank je wel voor de tips en trucs op de site. Ik heb, vind en denk ik, een paar interessante vragen.
    Na een lange periode heb ik eindelijk de tijd genomen om weer te leren focussen en concentreren op zaken die ik als belangrijk heb bestempeld, maar die ik door gebrek aan concentratie continu uitstel.
    De belangrijkste doelen zijn meer productiviteit door structuur en regelmaat en weer kunnen concentreren/focussen op taken. Een van de ondersteunende vaardigheden die ik mezelf daarbij cadeau wil doen is het sneller leren lezen (doel 1000 wpm), maar zonder de eerste twee doelen iets te beheersen red ik deze zeker niet.

    Een van jouw meest interessante artikelen was die over de rustgevende muziek en daarbij behorende frequenties. De verschillende tonen die je hersenen beïnvloeden boeien mij heel erg. Het werd voor mij dan ook in een keer helder waarom deze soms helemaal niet goed werken als ik de “Falling asleep meditatie” van the Meditation Podcast gebruik. Althans dat dacht ik!

    Ik kwam erachter dat de gemiddelde techniek eenvoudigweg niet in staat is om de lage tonen weer te geven en deze hebben dan lijkt mij toch geen enkele werking (headphones en MP3 spelers). Voorbeeld weergave bereik headphones : Sony MDR-300: 16Hz-22Khz, Apple Earpods 5Hz-21Khz.
    Kijk ik naar de hardware dan zijn de headphones niet eens de grootste bottle necks: Apple Ipod Nano v7: 20Hz-20Khz; Philips GoGear 8Gb: 20Hz-20Khz

    Ook het menselijk oor schijnt de frequenties niet waar te kunnen nemen beneden 20Hz. Alleen daar lijkt de wetenschap het nog niet over eens.

    Dus eigenlijk begrijp ik het gewoon niet meer, de tonen werken vaak wel maar onze apparatuur kan deze alleen niet produceren. En toch hebben we er profijt van? Eigenlijk wilde ik deze beperkingen niet weten, want het werkt toch, maar de theorie en praktijk zitten niet op één lijn met elkaar.

    Ik ben oprecht geïnteresseerd in hoe het zit met deze tegenstrijdigheden. Hoe meet je dit, maar hoe kunnen we gebruik maken van tonen die een computer of MP3 speler helemaal niet weergeven.

    grt,
    Andre