Super Productief

Je doelen sneller behalen met een fles Champagne

Fles Martini Prosecco Champagne
Geschreven door Jelle Mostert

Vandaag is het een mooie dag om een nieuw doel voor jezelf te stellen. Nee, het is vandaag geen nieuwjaarsdag, maar gelukkig kun je op elke dag van het jaar een nieuwe intentie uitspreken en daaraan werken.

Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over doelen behalen, de ene zegt nog beter te werken dan de andere. Zulke boeken hebben mij altijd geïnspireerd om mijn doelen zo goed mogelijk te formuleren. Ik spendeerde vaak urenlang om mijn doelen zo specifiek mogelijk op te schrijven, ik moest de juiste woorden vinden en er het juiste gevoel bij krijgen. Pas dan kon ik aan de slag gaan en dacht ik dat het echt zou werken. Grappig dat ik daar toen zo in geloofde, want het heeft me uren tijd gekost.

Begrijp me niet verkeerd, het is super waardevol om na te denken wat je zou willen bereiken. Tegelijkertijd is het zonde van je tijd om uren te spenderen aan het formuleren van je juiste doel. Ik gebruikte verschillende methodes zoals de  S.M.A.R.T. methode, de C.R.E.A.T.E. methode en daarnaast paste ik elke tip toe die ik kon vinden. Achteraf hebben deze me wel geholpen, maar (jeetje) wat een tijd was ik eraan kwijt.

 

Nieuwe manier van doelen stellen

Mijn twee lieve zusjes inspireerden me vorig jaar doelen te stellen op een hele nieuwe en simpele manier. We kochten met z’n drietjes namelijk per persoon 3 kleine flesjes Champagne. Niet om deze direct op te drinken, maar om op elk flesje een doel te schrijven. De afspraak was: je mag het flesje open knallen, opdrinken en feest vieren wanneer jouw doel was bereikt.

Deze nieuwe manier van doelen stellen beviel me wel, want het kostte bizar weinig tijd. Ik heb 10 minuten nagedacht, en toen stonden mijn flesjes volgeschreven. Deze simpele manier van doelen stellen inspireerde me niet alleen, maar ik merkte dat ik meer focus had ik ging er keihard voor werken (dat doe ik nog steeds trouwens).

Op dit moment heb ik verschillende flessen op verschillende plekken staan (later vertel ik je precies waarom). Terwijl ik deze blog schrijf staat er één grote fles Prosecco (alternatief voor Champagne) naast mijn bureau en thuis staan er enkele kleine flesjes in de woonkamer.

 

De doelen die op mijn Champagne flessen staan

Eindelijk heb ik een leuke manier gevonden om doelen te stellen. Wie weet inspireert het jou ook om dit uit te proberen?

Om je een voorbeeld te geven heb ik twee van mijn persoonlijke doelen hieronder neergezet.

 

Twee van mijn persoonlijke doelen:

 

Als je een maatje, vriend/vriendin, man/vrouw of (zaken)partner hebt waar je samen mee wilt groeien, dan heb ik een extra tip voor je. Naast mijn persoonlijke doelen heb ik twee Champagne flessen waarop ik, samen met mijn vriendin, een gezamenlijk doel heb opgeschreven. Op deze manier kunnen we samen toewerken naar een doel, groeien we samen en voelen we meer verbinding tot elkaar. Daarnaast houden we elkaar “to account” en inspireren we elkaar regelmatig om te blijven werken aan het behalen van onze gezamenlijke doelen.

Zo gaan we in oktober samen de halve marathon van Amsterdam lopen, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. We inspireren elkaar regelmatig om te oefenen, om langere afstanden te lopen en om betere tijden lopen.

We hebben de Champagneflesjes in de woonkamer neergezet zodat ze ons dagelijks kunnen inspireren om te werken aan onze doelen.

 

De Champagnefles als reminder voor je doelen

De afgelopen tijd heb ik nagedacht over deze manier van doelen stellen. Waarom werkt het (voor mij) zo goed en wat inspireert me er aan?

Na het stellen van een doel verliezen veel mensen de inspiratie en de motivatie om door te zetten. Maar omdat ik dagelijks naar mijn Champagneflessen kijk en kort stilsta bij mijn doelen, behoud ik mijn focus op de dingen die ik wil bereiken. Dat is de reden dat het goed werkt!

De Champagneflessen zijn geen motivatie omdat de Champagne zo lekker smaakt of omdat ik dan alcohol kan drinken. De Champagneflessen inspireren me, omdat ik hoop de dop er af te kunnen knallen en te vieren dat ik mijn doel heb behaald.

Je kunt de Champagnefles dus zien als een reminder. Elke keer als ik die fles zie staan word ik weer geïnspireerd om hard aan mijn doelen te werken. Hoe meer geïnspireerd ik ben, hoe harder ik eraan werk en hoe eerder ik een “feestje” kan bouwen.

Daarnaast heb ik flesjes in mijn woonkamer staan, maar ook op kantoor. Zo inspireren ze me op verschillende plekken om hard te werken en daarna hard te feesten. Ik hou echt van die “work hard, play hard” mindset.

 

Welk doel zou jij op een Champagnefles zetten?

Ik hoop je met deze blogpost te inspireren om net als ik een Champagnefles te kopen en daarop jouw belangrijkste doel te schrijven. Dit hoeft totaal geen dure fles te zijn, het gaat erom dat je een fles hebt en daar iets op schrijft. Zet hem dan op een mooie plek waar je hem regelmatig ziet, zodat hij je kan inspireren.

Daarnaast lijkt het me leuk om van jou te horen welk doel je op jouw fles hebt geschreven. Het zou helemaal tof zijn om een foto van jouw fles te maken en deze via de facebook comments onder deze post te delen, zodat anderen hem ook kunnen zien. Samen kunnen we meer mensen inspireren dan alleen, dus doe je mee?

 

Plaats een reactie

2 reacties