Super Productief

Persoonlijke effectiviteit: 7 tips om persoonlijk effectiever te worden

Persoonlijke effectiviteit: 7 tips om persoonlijk effectiever te worden
Geschreven door Jelle Mostert

Persoonlijke effectiviteit is enorm belangrijk in onze huidige maatschappij. We kunnen met onze tijd doen wat we willen. We kunnen hard werken of we kunnen keihard ontspannen, maar één ding is zeker. Verspilde tijd krijg je nooit meer terug. Daarom ben ik zo gepassioneerd om persoonlijk effectiever te werken.

In dit artikel heb ik 7 dingen voor je opgesomd waardoor je persoonlijke effectiviteit omhoog zal gaan. Het zijn krachtige technieken die gebaseerd zijn op de werking van je hersenen.

Persoonlijke effectiviteit

 

Persoonlijke effectiviteit video

 

1) Maak een commitment

Persoonlijke effectiviteit start met het maken van een commitment. Je maakt dan een afspraak met jezelf (en of anderen) om ergens helemaal voor te gaan. Als het ware is er dan geen weg meer terug.

Het kan je helpen dat extra zetje in je rug te geven, zodat je dagelijks dichterbij je doelen en dromen komt. Deel daarom je commitment met anderen om je heen.

 

2) Creëer duidelijkheid

Wanneer je duidelijk weet wat je wilt bereiken werk je vaak veel effectiever. Stel, je start je werkdag zonder duidelijk plan, wat gebeurt er dan? De kans is groot dat je verschillende kleine en onbelangrijke taken gaat doen.

Wanneer je echter duidelijkheid creëert is de kans veel groter dat je aan de slag gaat met belangrijke taken die een groot verschil kunnen maken.

 

3) Maak een plan of planning

Ok, dus nu heb je een commitment en je weet duidelijk wat je wilt. Wat is de volgende stap?

Na de eerste twee stappen moet je een planning maken die jou stap voor stap dichter bij je doelen brengt.

Onlangs zag ik een interview met Joop van den Ende op tv. Ok niet echt op tv, want die heb ik een jaar geleden de deur uit gedaan. Maar mijn vriendin was uitzending gemist op haar laptop aan het kijken en ik zag dit toevallig langskomen.

Joop kreeg daar de vraag: “wat is het allerbelangrijkste om succesvol te worden?”

Daarop gaf hij een heel interessant antwoord, namelijk: “maak een plan“. Interessant toch? Maak dus een plan!

 

4) Ontwikkel krachtige rituelen

Als mensen zijn we gewoontedieren. Als we eenmaal iets doen op een bepaalde manier, dan wijken we daar vaak niet meer vanaf.

We kopen vaak dezelfde producten in de supermarkt, we voeren dezelfde taken uit op dezelfde tijdstippen, we vaak op dezelfde tijd naar bed, etc.

Deze gewoontes kunnen goed voor je werken, maar er zijn vast ook een aantal gewoontes die onnodig veel van je tijd opvreten.

Creëer daarom krachtige rituelen, zoals een ochtendritueel of wekelijkse rituelen, zodat je geen zinloze tijd kwijtraakt en daardoor persoonlijk effectiever bent.

 

5) Pomodoro techniek

Ga aan de slag met de pomodoro techniek. Deze techniek laat je werken in blokken van tijd. Stel bijvoorbeeld een timer in voor 50 minuten. In deze 50 minuten hoef je helemaal niets te doen, behalve dat je aan één specifieke taak werkt.

Je laat je dus niet afleiden door dingen om je heen zoals je mobiele telefoon of je email.

Na deze 50 minuten neem je 10 minuten pauze. Vervolgens kun je weer een blok van 50 minuten inplannen.

Je kunt ook de FocusBooster app gebruiken als je dat wilt.

 

6) Power muziek

Er is speciale power muziek op de markt die je kan helpen om je hersengolven rustiger te maken.

Deze muziek wordt ook wel alfamuziek genoemd, omdat je hersenen in een alfastaat komen. Dit wordt ook wel het Mozart effect genoemd, omdat men zegt dat hetzelfde effect wordt bereikt als je naar Mozart luistert.

Als je in alfastaat bent kun je gemakkelijker leren, je hebt een betere concentratie en je laat je minder snel afleiden. Het is ideaal om deze muziek te luisteren tijdens een blok van 50 minuten.

 

7) Creëer je ideale werkomgeving

De laatste manier om effectiever te werken is om rekening te houden met je werkomgeving.

Werk je in een omgeving met veel afleidingen, dan is het een goed idee om je werkomgeving eens te optimaliseren.

Wat zou voor jou de perfecte werkplek zijn? Denk daar eens over na.

Ontdek in de video meer tips hierover.

Meer tips?

Heb je zelf nog meer tips om persoonlijk effectiever te werken? Deel deze dan hieronder in het reactieveld. Misschien kan ik van deze tip dan een video maken en op die manieren kunnen we samen een verschil maken met mensen om ons heen.

Alvast bedankt voor je reactie.

Plaats een reactie