Super Productief

Planning maken? Hoe maak je de perfecte planning?

Een planning maken kan je misschien weleens frustratie of ergernissen opleveren, want hoe maak je nu de perfecte planning?

De ene persoon maakt een planning in zijn/haar agenda, de ander gebruikt een online kalender en weer een ander gebruikt een maandplanner.

De manier van planningen maken is voor iedereen anders, de ene methode werkt niet voor de andere persoon. Ik geloof er echter wel in dat er 3 soorten planningen zijn die je moet maken om productief te zijn.

 

Planning maken?

 

Lange termijn planning

Als eerste planning is het essentieel om een lange termijn planning te maken voor jezelf. Wat zijn je doelen? Wat zijn je dromen? En hoe denk je deze te kunnen behalen? In een lange termijn planning kun je baseren op jouw visie.

Een lange termijn planning zou ik alleen niet maken zoals veel mensen ze maken. Een planning van 1 jaar en verder klinkt mooi, maar vaak wordt er weinig mee gedaan. Daarom raad ik je aan een lange termijn planning te maken tot 3 maanden.

Een jaar of 3-jaar planning wordt vaak wat dromeriger en bevat vaak weinig actiepunten. Hoewel het goed is te dromen en deze te visualiseren zou ik hier geen planning voor maken. Een planning voor de komende 3 maanden kun je echter heel realistisch inplannen EN je kunt er vandaag nog actie op ondernemen.

 

Korte termijn planning

Naast een duidelijk overzicht van 3 maanden is het ook belangrijk een planning voor de korte termijn te hebben. Welke stappen ga je deze week zetten?

Een korte termijn planning is belangrijk om het overzicht en de rust te bewaren voor je grote doelen. Wanneer je alleen een lange termijn planning maakt kunnen je doelen soms te groot lijken, denk je dat je het niet kan en saboteer je jezelf door helemaal niets te doen.

Door je grotere (lange termijn) doelen op te breken en op korte termijn in te plannen is de kans veel groter dat je daadwerkelijk actie gaat ondernemen.

 

Nu planning

Maar de belangrijkste planning is de “NU planning”. Welke kleine stapjes ga je nu direct zetten die jouw dichter bij je grotere doelen brengen?

Je kunt namelijk veel tijd besteden aan zowel een lange als een korte termijn planning, maar als je er nu niet direct actie op onderneemt gaat er vaak helemaal niets gebeuren.

Maak daarom concrete actiestappen die je vandaag kunt uitvoeren.

 

Jouw perfecte planning?

Nu je weet hoe je de perfecte planning kunt maken lijkt het me leuk om jouw ideeen hierover te horen. Wat zijn jouw korte en lange termijn doelen en welke actiestappen ga je vandaag zetten om daar dichterbij te komen?

 

Plaats een reactie