Super Productief

Productief werken achter de computer? Hier zijn 6 tips!

Productief werken achter de computer
Geschreven door Jelle Mostert

We werken tegenwoordig allemaal op de computer. We willen graag productief werken, maar tegelijkertijd zijn er zoveel afleidingen die ons tegenhouden om onze doelen (snel) te bereiken.

Bovendien zijn onze hersenen bijna standaard “geprogrammeerd” om te klikken op linken (op het internet) die ons interesseren, om vervolgens enkele uren later “wakker te worden”. Persoonlijk baal ik daar altijd van, want “ik had zoveel andere/leuke dingen kunnen doen”.

Tijd heb je maar eenmaal en daarom heb ik hieronder 6 tips opgeschreven die mij erg helpen productief te werken achter de computer.

1. Weet wat je wilt gaan doen

2. Verwijder afleidingen

3. Waar kan je op terugvallen?

4. Plaats productiviteit triggers

5. Neem regelmatig pauze

6. Werk zoveel mogelijk offline

Weet wat je wilt gaan doen

Voordat je ook maar iets doet op je computer is het essentieel dat je jezelf afvraagt wat je wilt gaan doen. Het is namelijk zo makkelijk om je computer aan te zetten en te verdwalen op het internet. Voor je het weet klik je ergens op en ben je enkele uren verder. Zonde van je tijd en zelf baal ik altijd wanneer dit gebeurd. Het is weggegooide tijd en deze krijg je niet meer terug.

Daarom vraag ik mezelf altijd af: “ik zit nu achter de computer, maar wat ga ik eigenlijk doen?”

Door deze vraag te stellen forceer ik mezelf na te denken welke (nuttige) taken ik ga uitvoeren die bijdragen aan mijn productiviteit en me een gelukkig gevoel geven.

Ik raad je aan dezelfde vraag te stellen. Plak desnoods een post-it op je computer met de vraag: “Welke productieve handeling ga ik nu op mijn computer uitvoeren?” Ga hier vervolgens mee aan de slag.

Verwijder afleidingen

Als je productief en gefocust wil werken is het vervolgens essentieel om afleidingen op je computer te verwijderen. Je kunt nog zo’n wilskracht hebben om alle verleidingen te weerstaan, maar dit kost veel kracht en energie die je beter voor iets anders kunt gebruiken.

Je kunt nog zo graag gefocust willen werken, maar soms “moet” ons brein gewoon kijken op je mail of social media. Dat komt omdat we hier tegenwoordig zulke sterke associaties mee hebben gemaakt. Alleen het zien van het Facebook logo kan al veroorzaken dat je “craving” (of hunkering) krijgt naar het bekijken van je muur om je vervolgens “opgelucht” te voelen dat je weer weet wat er om je heen gebeurt.

Zorg er dus voor dat afleidingen in bijvoorbeeld je browser of op je desktop zo minimaal zijn. Plaats NOOIT linken naar je mail, social media of andere favoriete websites in het zicht, zodat je hier niet automatisch op kunt klikken als je niets te doen hebt.

Waar kan je op terugvallen?

Maak in plaats daarvan een actie systeem wat ervoor zorgt dat je kunt terugvallen op je belangrijke taken. Stel, je bent net klaar met een belangrijke taak en je hebt even niets te doen. Dan is de kans groot dat onze hersenen uit automatisme klikken op een link die verwijst naar een website die je leuk vindt (zoals het nieuws of social media). Misschien wil je dat niet, maar uit automatisme gebeurt het toch.

Op het moment dat je een systeem hebt waarop je kunt terugvallen (bijvoorbeeld een to-do lijst, planning of jouw doelen) geef je je hersenen niet de ruimte om af te dwalen. Je zet ze dan juist op het goede spoor om de taken uit te voeren die je wel wilt doen.

Plaats productiviteit triggers

Plaats naast het terugvallen van een actie systeem (zoals hierboven beschreven) triggers die jouw productiviteit vergroten. Waar je afleidingen moet verwijderen (zoals bij punt 2) is het belangrijk om triggers te plaatsen die je productiever gaan maken. Met triggers bedoel ik in dit geval linken, apps of programma’s.

Door deze in het zicht te plaatsen (bijvoorbeeld je desktop of internet browser) trigger je jezelf om hierop te klikken en zal je productiviteit verhoogt worden. Zelf heb ik het zo ingericht:

Op mijn menu balk onderin mijn Mac staan standaard programma’s open die mijn productiviteit verbeteren, zoals Focusbooster, iCalender (voor mijn planning), Things (een to-do lijst), iTunes (om muziek op te zetten die me helpt focussen), Pages (om artikelen te schrijven), Photoshop (om plaatjes te bewerken), etc.

Zet dus alleen programma’s in je menubalk of op je desktop die bijdragen aan jouw productiviteit. Welke programma’s heb jij er staan?

Neem regelmatig pauzes

Als je achter een (computer)scherm werkt is het daarnaast belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Onderzoek heeft namelijk laten zien dat langdurig werken achter een beeldscherm slaapproblemen kan veroorzaken. Wie langer dan twee uur achter een beeldscherm zit heeft al een verhoogde kans om ’s avonds slechter te slapen.

Neem daarom regelmatig pauze, het liefste elk uur, zodat je melatonine niveau beter gereguleerd wordt. Je kunt de pomodoro techniek of de focusbooster app gebruiken om je hierbij te helpen.

Werk zoveel mogelijk offline

Tegenwoordig werken veel mensen continue online omdat we  “werken in een cloud omgeving“. Waarschijnlijk heb je zelf al hebt gemerkt dat dit grote voordelen heeft, zoals backup en veiligheid. Maar online werken kan tegelijkertijd ook “gevaarlijk” zijn als het op stoorzenders aankomt.

Het internet is namelijk een plet om heel gemakkelijk  afgeleid te raken van je oorspronkelijke taken op het moment dat je een link, logo of website tegenkomt. Het logo van Facebook, Twitter, Youtube of Google kan er simpelweg voor zorgen dat je het komende uur uit de echte wereld stapt en door het doolhof van het internet struint.

Werk daarom zoveel mogelijk offline, zodat je afleidingen minimaliseert. Trek gewoon die internet kabel eruit of zet je wifi-modus uit en ga aan de slag zonder afleidingen.

Stel je schrijft een nieuwe (blog)artikel of pagina op je website, doe dat dan eerst in Word of Pages (voor Mac gebruikers), zodat je niet in de verleiding komt om op een (vaak) willekeurige link op het internet te klikken.

Wat zijn jouw uitdagingen?

Welke van bovenstaande tips heeft jou het meeste geholpen of ga je vandaag nog toepassen? Laat het me weten via het reactieveld, dan hoop ik je (persoonlijk) nog extra tips te kunnen geven.

Plaats een reactie