Super Productief

Reticulair Activatie Systeem

Linker rechter hersenhelft
Geschreven door Jelle Mostert

Het Reticulair Activatie Systeem is een systeem in je hersenen dat werkt als een soort filter voor jouw werkelijkheid. Je hebt vast weleens een nieuw product gekocht, bijvoorbeeld een auto, jas of gadget. Nadat je bijvoorbeeld die auto had gekocht zag je hem opeens overal om je heen.

Wil dat zeggen dat die auto er eerst niet was? Nee, hij was er altijd al! Alleen jouw aandacht was nooit bij die auto, hij was niet belangrijk voor je. Nu je er zelf een hebt valt de auto opeens op en zie je hem overal.

Je kunt je reticulair activatie systeem ook wel vergelijken met Google. Het is een soort zoekmachine in je hersenen. Op het moment dat je een zoekopdracht geeft aan je reticulair activatie systeem gaat het op zoek naar mogelijke antwoorden en/of oplossingen.

Je kunt dit systeem tijdens je werkdag heel goed gebruiken, maar hoe doe je dat?

 

Reticulair Activatie Systeem

Je reticulair activatie systeem gebruiken

Het reticulair activatie systeem in je hersenen werkt dus net als Google. Wanneer je een algemene zoekopdracht intypt krijg je een algemeen antwoord. Wanneer je Google een specifieke vraag stelt krijg je een specifiek antwoord. Zo werkt je reticulair activatie systeem ook.

Door bijvoorbeeld specifieke doelen te stellen gaan je hersenen op zoek naar een specifiek antwoord. Daarom hoor je ook altijd dat je jouw doelen zo specifiek mogelijk moet maken.

Een andere aanrader is om je planning voor de volgende dag ’s avonds al te maken. Je reticulair activatie systeem werkt namelijk ’s nachts, wanneer jij slaapt, gewoon door. Het “zoekt” dus als het ware naar een oplossing voor jouw doelen tijdens je slaap. Hierdoor heb je ’s ochtends meer focus en weet je beter wat je wilt bereiken.

Maak daarom altijd ’s avonds je planning voor de volgende ochtend, creëer specifieke doelen en probeer zo specifiek mogelijk te ontdekken wat het is dat jij wilt bereiken. Veel succes!

Plaats een reactie