Super Productief

The Lumineers leerde me een les over productiviteit

The Lumineers - Heineken Music Hall 2013
Geschreven door Jelle Mostert

Afgelopen maandag stonden “The Lumineers” in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Deze Amerikaanse folkrockband strooide met mooie liedjes, een heerlijke performance en intieme momenten. De band is nog niet super bekend, maar scoorde wel een nummer 5 hit in de Nederlandse Top 40 met hun singel “Ho Hey”. Maandag was ik erbij en heb genoten van hun concert, maar daarnaast gaf de leadzanger mij en het publiek nog een mooie les over productiviteit.

 

The Lumineers en mobiele telefoons

Het is tegenwoordig normaal dat je tijdens een concert, evenement of show direct je mobiele telefoon uit je zak haalt en foto’s begint te maken of gaat filmen. Dat was uiteraard ook het geval tijdens het concert van The Lumineers. Vanaf het eerste nummer stond de halve zaal te filmen, met meer blikken op de mobiel dan op de show zelf.

Ik vraag me weleens af wat mensen bezielt om de halve show naar die paar vierkante centimeter op hun mobiele telefoon te staan staren, in plaats van te genieten van het complete optreden. Want je mist gewoon de halve show!

Ik herinner me nog goed dat ik vroeger eens bij de Tour de France ben geweest. We moesten 4-5 uur wachten op de eerste fietsers, we stonden langs een afgelegen bergroute waar het 40 graden was en er was amper schaduw. Kortom, het zwembad op de camping was ook lekker geweest! Maar na een lange tijd wachten kwam daar eindelijk de kopgroep aan. Ik pakte mijn fototoestel erbij en was mentaal helemaal klaar om de perfecte foto te maken. Binnen enkele seconden was de kopgroep voorbij en ik had één foto kunnen maken. Enkele minuten later kwam het peloton, 3 foto’s.

Als ik terug denk aan die warme zomerdag in Frankrijk herinner ik me goed dat ik alles op de foto wilde zetten. Maar tegelijkertijd weet ik niet goed meer wat er verder gebeurde. Ja, er waren een aantal fietsers, maar die had ik niet gezien. Ik keek naar mijn fototoestel…

 

The Lumineers en productiviteit

Tijdens het concert van The Luminereers verbaasde ik me dus over hoeveel mensen continue staan te filmen, maar toen gebeurde er iets onverwachts. De leadzanger van de band vroeg opeens of iedereen zijn mobieltjes weg wilde doen om zo te genieten van de show. Binnen enkele seconden kon ik het podium weer zien en werd er spontaan meer gedanst.

Is het niet vreemd dat we ons regelmatig in een wereld begeven om alles te filmen en vast te leggen, terwijl we niet kijken wat er nu echt om ons heen gebeurd.

 

Hoe gebruik jij jouw mobiele telefoon?

Persoonlijk zet ik mijn mobiele telefoon regelmatig uit, zodat ik niet word gestoord en met 100% focus productief kan doorwerken. Hetzelfde doe ik trouwens bij concerten, familie uitjes, netwerkborrels, etc. Als ik op deze plekken ben wil ik daar “productief” met mensen zijn, ik wil interesse tonen en luister naar wat de mensen zeggen.

Door mijn mobiel uit te zetten krijg ik veel meer gedaan en heb ik veel leuker contact met mensen. Ik zet mijn mobiele telefoon dus vaak uit! En als er iemand heeft gebeld… dan bel ik die gewoon netjes terug! Het is belachelijk om 24/7 bereikbaar te zijn, toch?

Hoe gebruik jij jouw mobieltje in het dagelijks leven? Laat je jezelf regelmatig afleiden, waardoor je niet bezig bent met de taken die belangrijk voor je zijn? Of zet je hem uit om je dromen waar te maken?

 

Plaats een reactie

2 reacties

  • Hi Jelle, mooie ingeving en een leuk artikel. Geeft zeker stof tot nadenken.

    Ik denk persoonlijk dat je prima je mobiel kunt gebruiken om op zo’n avond een mooie herinnering vast te leggen. Maar dit moet idd niet ten kosten van van de beleving, van het ”echt”meemaken van het concert! Minuutje filme, leuk fotootje van je vriendengroep, en dan weg dat ding:D

    • Hey Alex, zeker mee eens!

      Uiteraard is het waardevol om regelmatig iets vast te leggen, maar dat moet niet ten koste van de beleving gaan. Dat heb je mooi gezegd!