Super Productief

Thuiswerken: 5 tips om thuis productiever te werken

Thuiswerken: thuis productiever werken tips
Geschreven door Jelle Mostert

Thuiswerken kan heerlijk zijn, omdat je alle vrijheid hebt om te doen en laten wat je wilt. Maar soms kan het ook een nachtmerrie zijn. De lijn tussen werk kan namelijk zo ontzettend klein worden. Je huiskamer is misschien tegelijkertijd je werkkamer of kantoor en daardoor ben je continu aan het werk.

Als ondernemer, zzp’er of freelancer lijkt me dat niet de beste oplossing. Je wilt op sommige momenten keihard werken, maar je wilt daarnaast heerlijk kunnen ontspannen, toch?

Thuiswerken lijkt dus ideaal, maar het kan je flinke uitdagingen geven. Vroeger was mijn slaapkamer tegelijkertijd mijn kantoor. Wat denk je dat ik deed in mijn slaapkamer? Denken aan werk natuurlijk! Denk je dat mijn vriendin hier blij mee was 😉

Gelukkig heb ik een aantal manieren gevonden om werk en privé goed te kunnen scheiden. Daarom heb ik hieronder een aantal tips voor je die je kunnen helpen om van thuiswerken een feestje te maken!

 

Thuiswerken: een aantal handige tips

 

Thuiswerken video

 

Creëer een ideale werkplek

Wanneer je veel thuis werkt is het heel gemakkelijk om altijd aan het werk te zijn

Je hersenen maken namelijk heel gemakkelijk een associatie tussen een specifieke plek en het uitvoeren van specifieke taken.

Wanneer jij regelmatig werkt aan de keukentafel is de kans groot dat je je laptop erbij pakt wanneer je er je avondeten opeet, omdat je hersenen dat gewend zijn.

Zorg daarom dat je een aparte werkplek voor jezelf creëert die je niet gebruikt wanneer je wilt relaxen. Anders weten je hersenen straks het verschil tussen werk en privé niet meer en werk je continu in niemandsland.

 

Omgevingsfactoren

Wanneer je een ideale werkplek hebt gevonden is het belangrijk op een aantal onderdelen, zoals licht, zuurstof, etc.

Wanneer je werkplek onderbelicht is kunnen je hersenen zich (op de lange termijn) niet goed concentreren. Het zelfde geldt wanneer je in een “dode ruimte” werkt zonder verse zuurstof. Hierdoor krijgen je hersenen weinig nieuwe zuurstof en zal je concentratie afnemen.

Zorg er daarnaast voor dat je een goede bureaustoel hebt. Deze zorgt voor een rechte en goede houding waardoor je beter zit, beter kunt ademen en hierdoor een betere concentratie hebt.

 

Neem korte pauzes

Wanneer je thuis werkt is het gemakkelijk om de hele dag keihard door te werken zonder pauzes te nemen. Maar vele onderzoeken laten echter zien dat pauzes essentieel zijn voor je hersenen om optimaal en geconcentreerd te kunnen werken.

Je kunt de pomodoro techniek gebruiken om specifieke tijden keihard te werken. Vervolgens neem je dan een korte pauze, zodat je hersenen even rust krijgen .

Vervolgens ben je weer klaar om te knallen 🙂

 

Ga staand werken

Een tijdje terug zag ik in een documentaire dat je bureaustoel het grootste gevaar is op kantoor (of je moet een tijger hebben als huisdier). Ons menselijk lichaam is namelijk niet gemaakt om de hele dag stil te zitten. Denk er daarom eens over na om staand te werken.

Terwijl je staat kun je je benen en lichaam bewegen zonder dat je lang in een gefixeerde houding zit. Probeer dus eens een uurtje te gaan staan. Zet een stoel op je bureau, zet je laptop erop en klaar is kees. Lekker muziekje aan, swingen met die heupen en lekker keihard werken!

 

Ga erop uit!

Thuiswerken is natuurlijk heerlijk, maar ga er ook eens op uit. Het is goed voor de beweging, maar het volgende is nog belangrijker. Ik ken geen enkele succesvolle ondernemer die niet afspreekt met andere succesvolle ondernemers. Je kunt je onderneming niet in je eentje laten groeien, dat moet je doen met anderen.

Ga dus regelmatig de deur uit, spreek met anderen af, ga naar netwerk meetings of regel een lunchafspraak.

 

Werk jij vaak thuis?

Werk jij vaak thuis? Welke strategie gebruik jij dan om productief te werken? Heb je nog aanvullingen of ga je Ă©Ă©n van de bovenstaande tips voor jezelf testen?

Plaats een reactie