Super Productief

3 Manieren Om Uitstelgedrag Tegen Te Gaan

Uitstelgedrag tegengaan
Geschreven door Jelle Mostert

Uitstelgedrag is een van de meest voorkomende problemen als het gaat om productief werken. Je hebt misschien even geen zin, bent moe of vindt een bepaalde taak lastig. Je schuift het dan voor je uit om allerlei redenen.

Misschien ben je wel een “meester uitsteller” en stel je bijna al je taken uit. Mocht dat zo zijn, dan deel ik in dit artikel 3 essentiële tips die je moet toepassen als je uitstelgedrag wilt verminderen.

Deze 3 tips zijn alle 3 even belangrijk en ALLEEN als je alle 3 de tips toepast weet je zeker dat je jouw uitstelgedrag vaarwel kunt zeggen.

 

Uitstelgedrag tegengaan

3 tips om uitstelgedrag tegen te gaan

Wanneer je uitstelgedrag wil tegengaan is het belangrijk om onderstaande 3 tips toe te passen.

 

Weet wat je wilt

Pas wanneer je duidelijk weet wat je wilt is de kans groot dat je taken niet gaat uitstellen. Een van de redenen dat je taken uitstelt is namelijk doordat je niet exact weet wat je moet doen. Neem dus even de tijd om na te denken hoe jij de taak wilt afronden en wat je er voor nodig hebt.

 

Volgende actiestap

Soms weet je wel wat je wilt, maar weet je niet wat je volgende actiestap is. Wanneer je deze niet weet bestaat er een grote kans dat je de taak gaat uitstellen. Het kan namelijk voorkomen dat een taak enorm groot is en je geen idee hebt hoe je hem gaat volbrengen.

Door deze grote taak op te delen in kleine actiestappen maak je het voor je hersenen makkelijker om actie te ondernemen. Je kunt het dan letterlijk voor je zien en gaat ermee aan de slag.

 

Waarom wil je dit doen?

Stel jij weleens taken uit omdat je totaal geen zin hebt om die taak uit te voeren? Wanneer je geen motivatie hebt is de kans namelijk groot dat je de taak gaat uitstellen. Daarentegen kun je beter direct actie ondernemen of de taak verwijderen van je to-do lijst.

Maar nog beter is het om even na te denken waarom je deze taak zo graag wilt voltooien. Schrijf eens 20 dingen op, grote kans dat je daarna sneller aan de slag gaat.

 

 

 

Plaats een reactie