Super Slim

Geheugentraining Tip #3: Associatie

Associatie hersencel
Geschreven door Jelle Mostert

Associaties, onze hersenen maken ze de hele dag door. We doen het van nature, maar we kunnen associaties ook gebruiken om nieuwe informatie gemakkelijker te onthouden. We kunnen het gebruiken als trucje om informatie gemakkelijker in onze hersenen op te slaan.

Wanneer ik je vraag aan een appel te denken, dan denk jij misschien aan de appel in jouw fruitmand. Misschien aan de appel in een appelboomgaard of in de supermarkt. Misschien is het een rode appel of een groene. De gedachte die bij jouw naar boven komt wordt gemaakt door jouw associatie.

Als je net in de supermarkt appels hebt gekocht is de kans groot dat je juist aan die appels denkt.

 

Associaties maken

 

Associaties bij geheugentraining

Naast de natuurlijke associaties die onze hersenen maken kun je ook op zoek gaan naar associaties waardoor je informatie gemakkelijker kunt onthouden. Je kunt het land Italië bijvoorbeeld gemakkelijk onthouden, omdat het op een laars lijkt.

Zo onthield ik vroeger altijd het Franse woord “tomber”, wat vallen betekend. Bij tomber moest ik altijd denken aan Alberto Tomba, de bekende skiër. Ik stelde me dan voor dat hij rollend met zijn skies de berg af kwam. Dat was de associatie die ik in mijn hersenen maakte en daardoor wist ik dat “tomber” vallen betekende.

Soms duurt het even voordat je een associatie kunt bedenken, maar deze zijn er altijd.

Heb jij nog leuke associatie waardoor je iets onthoud?

Plaats een reactie