Super Slim

F.lux beschermt je ogen tegen je felle beeldscherm

F.lux logo
Geschreven door Jelle Mostert

Het gebeurt regelmatig dat ik ’s avonds (en soms ’s nachts) achter mijn computer aan het werk ben. Meestal gebeurt dit wanneer ik  geïnspireerd ben geraakt door nieuwe dingen om me heen, doordat ik leuke mensen heb ontmoet of door een goed boek. Het komt daarom regelmatig voor dat ik deze nieuwe ideeën wil uitwerken op mijn lieftallige Mac.

Maar er is één probleem waar ik vaak last van heb als ik lang doorwerk. Mijn ogen kunnen amper iets zien, ze branden in mijn oogkassen en ik zie dubbel. Toch ben ik zo geïnspireerd dat ik verder ga, maar uiteindelijk gaat het niet langer meer. Ik moet toegeven aan de rust die mijn ogen nodig hebben en kies er toch voor om naar bed te gaan.

Door het lange werken achter mijn computer is de kans groot dat de kwaliteit van mijn slaap niet optimaal is. Enkele jaren geleden las ik al een onderzoek dat aangaf dat het beter is de computer te vermijden voordat je gaat slapen, omdat je dan minder goed slaapt.

Dit heeft o.a. te maken met de lichtbron die vanaf je computerscherm komt. Doordat er een relatief felle lichtbron in je ogen schijnt merken je hersenen niet dat het buiten donker wordt. Hierdoor wordt de aanmaak van het hormoon melatonine geremd met als resultaat dat je minder goed in slaap valt. De hoeveelheid melatonine neemt toe als er minder licht in je ogen valt. Dat is normaal gesproken dus ’s avonds, maar door de vele beeldschermen die wij gebruiken kan de melatonine productie verstoord raken.

 

F.lux beschermt je ogen

Sinds enkele weken gebruik ik een programmaatje op mijn Mac dat mijn ogen beschermd wanneer ik ’s avonds achter de computer werk. Het programma heet f.lux en pas de kleuren en intensiteit van je beeldscherm aan, zodat deze minder fel is voor je ogen. Je kunt het vergelijken met een omgekeerde wake up light voor je computer.

Doordat f.lux weet in welke stad je woont weet het ook wanneer de zon onder gaat. Naar mate de zon verder onder gaat (en het buiten donkerder wordt) past f.lux de kleuren van je beeldscherm aan zodat ze niet meer “fel” in je ogen schijnen.

Doordat er minder licht in je ogen valt zal de melatonine productie natuurlijker verlopen. Dat is in ieder geval de theorie.

 

Hoe werkt f.lux?

F.lux is een klein stukje software dat je gratis kunt downloaden op www.justgetflux.com.

Wanneer je het installeert vul je de stad in waar je woont, zodat f.lux weet hoe laat de zon in jouw regio onder gaat. De software past dan automatisch de kleuren van jouw beeldscherm aan.

Daarnaast zijn er enkele instellingen die erg handig zijn. Zo kun je aangeven onder welke lichtintensiteit je ’s avonds graag werkt. Je kunt o.a. kiezen uit opties als kaarslicht, hallogeen en fluorescent. Kaarslicht is bijvoorbeeld minder fel dan hallogeen. Ik raad je aan ze allemaal uit te proberen en zelf te bepalen welke jij het fijnste vindt.

Daarnaast kun je f.lux tijdelijk uitzetten wanneer je bijvoorbeeld een film gaat kijken of wanneer je foto’s / video’s aan het bewerken bent.

 

Het resultaat van f.lux?

Het zou nu heel makkelijk zijn om te zeggen dat ik beter slaap en in de avonden langer kan doorwerken. Hoewel ik de afgelopen weken goed slaap blijft dit natuurlijk een experiment wat je het beste op jezelf kunt testen. Zelf merk ik wel dat ik ’s avonds minder pijn in mijn ogen heb wanneer ik langer doorwerk, maar er zijn nog steeds nachten waarin de kwaliteit van mijn slaap niet optimaal is.

Persoonlijk vind ik f.lux een uitkomst voor iedereen die regelmatig ’s avonds of ’s nachts doorwerkt. Probeer het zelf eens uit en het lijkt me leuk te horen of het voor jou werkt!

 

Plaats een reactie