Super Slim

Geheugentraining Tip #10: Herhaling

Geschreven door Jelle Mostert

 

Het herhalen van informatie is essentieel wanneer je informatie van je korte termijn geheugen wilt verplaatsen naar je lange termijn geheugen.

Op school leren we dit al door samenvattingen opnieuw en opnieuw door te lezen. Vaak is dit echter niet de meest effectieve methode van herhalen.

Doordat je informatie herhaalt worden de neuronale verbindingen in je hersenen sterker. Leren is eigenlijk de aanmaak van deze paden in je hersenen. Wanneer je de informatie niet herhaalt is dit pad echter zo klein dat het moeilijk is het terug te halen.

We noemen dat “vergeten”, maar vaak is deze neuronale verbinding nog wel aanwezig, hij is alleen niet sterk genoeg. Daarom is het essentieel nieuwe informatie te herhalen in een specifieke ratio.

 

De kracht van herhaling

 

Informatie gemakkelijker onthouden

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar onze hersenen en naar “hoe onze hersenen leren”. Een van deze onderzoeken is gedaan door meneer Ebbinghaus. Hij heeft laten zien, door middel van een curve, dat we als mensen informatie supersnel weer vergeten. We leren een specifiek stukje informatie, maar na 24 uur zijn we bijna 2/3e van de informatie alweer vergeten. Dit onderzoek is wereldberoemd geworden en wordt de Ebbinghaus curve genoemd.

Dat is natuurlijk ontzettend veel daarom is het belangrijk informatie regelmatig te herhalen. Je kunt dit het beste doen op de volgende manier. Herhaal de informatie na:

  • 5 minuten
  • 1 uur
  • 1 dag
  • 1 week
  • 1 maand

Wanneer je deze ratio gebruikt vergeet je de informatie niet, maar wordt het in de loop van de tijd opgeslagen in je lange termijn geheugen. Hierdoor zul je het niet meer vergeten.

 

Plaats een reactie