Super Slim

Geheugentraining Tip #11: Laat Jezelf Niet Dom Worden

Dom worden
Geschreven door Jelle Mostert

Onze hersenen leven continu in tweestrijd. Aan de ene kant vinden ze het heerlijk om keer op keer dezelfde taken op dezelfde manier uit te voeren. Denk hierbij aan geautomatiseerde taken zoals tanden poetsen, auto rijden en afwassen. Je hoeft bij deze taken niet na te denken hoe je ze doet, dat gaat automatisch omdat je het al zo vaak hebt gedaan.

Maar daarnaast willen je hersenen ook uitdaging. Als je teveel van deze “automatische” taken op een dag doet, dag in dag uit, dan heb je op een gegeven moment het idee dat je in een box leeft.

Onze hersenen hebben daarom nieuwe prikkels nodig om zich te blijven ontwikkelen. Daarom zie je ook vaak dat ouderen die nog (sociaal) actief zijn vaak langer leven en fitter zijn dan mensen die achter de geraniums gaan zitten.

 

Laat jezelf niet dom worden

 

Je hersenen trainen

Om je hersenen fit te houden, en niet dom te laten worden, is het daarom belangrijk om jezelf regelmatig nieuwe prikkels te geven. Veel mensen gaan brein training doen, maar er zijn hierover veel tegenstrijdige onderzoeken bekend.

De beste manier lijkt om je hersenen continu nieuwe prikkels te geven en dit kan heel gemakkelijk. Fiets eens een andere route door je wijk heen naar de supermarkt, poets je tanden eens met je andere hand, ga eens naar een andere bioscoop, ga nieuwe steden bezoeken en leer nieuwe mensen kennen.

Deze activiteiten zorgen er allemaal voor dat je hersenen gestimuleerd blijven en dat ze dus “gezond en fit” blijven. Volgens mij werkt dat veel beter dan standaard brein training spelletjes zoals Sudoku.

Plaats een reactie