Super Slim

Geheugentraining Tip #9: Loci Systeem

Loci systeem
Geschreven door Jelle Mostert

Het loci systeem is een geheugensysteem dat je kunt gebruiken wanneer je superveel informatie tegelijkertijd wilt onthouden. Het wordt ook wel eens een geheugenpaleis genoemd.

Het loci systeem is een methode die al afstamt uit de tijd van de Romeinen en de Grieken. Zij gebruikten het om theaterstukken, poëzie en literatuur mee te onthouden.

Nu is de kans groot dat jij geen hele boeken uit je hoofd wilt leren, maar je kunt het wel gebruiken voor de informatie die jij wilt leren.

De geheugen methode van het loci systeem is gebaseerd op het opslaan van nieuwe informatie op specifieke plaatsen. De betekenis van het woord “loci” is immers “plaats“.

Je bedenkt dan letterlijk een reeks van plaatsen waar je nieuwe informatie aan kunt koppelen…

 

Loci Systeem

 

Hoe maak je een loci systeem?

Je kunt gemakkelijk een loci systeem maken door bijvoorbeeld een route in jouw huis te bekenden met verschillende voorwerpen.

Wanneer je jouw huis binnenkomt heb je eerst de deur, dan bijvoorbeeld de kapstok, een kast, een spiegel, etc. Waarschijnlijk kun je met gemak een route bedenken door je woning waar je 25-50 voorwerpen tegenkomt.

Deze route kun je vervolgens gebruiken als geheugenpaleis. Je koppelt dan nieuwe informatie aan een voorwerp in jouw woning.

Bijvoorbeeld: je wilt onthouden dat Mercurius de eerste planeet is van ons zonnestelsel. Je kunt dan Freddy Mercury zingend in jouw deuropening zien staan. Freddy associeer je namelijk (waarschijnlijk) met Mercurius omdat het er op lijkt.

Door op deze manier associaties te maken kun je bijvoorbeeld de volgorde van alle planeten gemakkelijk onthouden.

Je kunt het loci systeem gebruiken om elk type informatie te onthouden. Maak dus vandaag nog jouw geheugenpaleis en probeer het eens met bijvoorbeeld een boodschappenlijstje.

 

Plaats een reactie