Super Slim

Geheugentraining Tip #6: Matroesjka’s

Matroesjka's
Geschreven door Jelle Mostert

Wanneer je nieuwe informatie wilt gaan verwerken is het belangrijk om dit te gaan doen als een matroesjka.

Bij een matroesjka zie je eerst alleen het grote poppetje. Vervolgens open je de eerste, de tweede, de derde, etc. De matroesjka’s worden kleiner en kleiner. Dat is exact de manier hoe je nieuwe informatie ook moet verwerken.

Echter,┬áde meeste mensen lezen een boek en starten bij hoofdstuk 1, regel 1. Dat is te vergelijken met het zoeken naar de kleinste matroesjka. Deze is natuurlijk nergens te bekennen, want er zitten nog vele andere matroesjka’s omheen.

 

Matroesjka’s

Van groot naar klein

Daarom is het belangrijk, net als matroesjka’s, om van groot naar klein te werken. Wanneer je hersenen een overzicht hebben (de grote matroesjka), kunnen ze het concept begrijpen. Vervolgens kun je steeds dieper in de materie duiken en de kleinere matroesjka’s gaan zoeken.

Het heeft namelijk totaal geen zin om een specifiek stuk informatie te willen leren of onthouden, terwijl je het concept of het idee totaal niet begrijpt.

Dat is hetzelfde als buitenspel uitleggen terwijl je niet eens weet wat voetbal is. Onlogisch toch?

Als iemand niet weet wat voetbal is, dan leg je eerst het grote geheel uit. Vervolgens, als die persoon dit begrijpt, kun je het principe van buitenspel uitleggen.

Logisch toch?

Probeer dit concept toe te passen wanneer je nieuwe informatie gaat leren, zodat je dit veel makkelijker zult onthouden. Succes!

Plaats een reactie