Super Slim

Mindmap maken? Zo maak je een mindmap in 7 stappen

Een mindmap maken is een ontzettend leuke manier om informatie te verzamelen en samen te vatten. Bovendien werkt mindmappen veel beter dan gewoon samenvatten. Je maakt namelijk gebruik van de potentie van zowel je linker als rechter hersenhelft.

Hieronder heb ik 7 stappen voor je opgeschreven die je kunnen helpen om een perfecte mindmap te maken.

Dit zijn geen strenge regels waar je jezelf aan moet houden, maar richtlijnen die je helpen structuur te geven bij het samenvatten van informatie. Daarnaast mag je al je creativiteit loslaten!

 

Mindmap maken?

 

Mindmap video

 

1) Start met een centraal beeld of woord

Een mindmap start je altijd met het opschrijven van een woord of het kleuren van een tekening in het midden van de ruimte. Dit centrale beeld is te vergelijken met de titel van een boek dat je gaat samenvatten, het hoofdonderwerp van je brainstorm of misschien het onderwerp van een vergadering, interview of bespreking. Vanuit dit centrale punt kunnen we verder werken en nieuwe associaties gaan opschrijven.

 

2) Maak takken & subtakken

Vervolgens teken je verschillende takken vanuit dit centrale beeld naar de buitenkant van je werkruimte. Op deze takken kun je woorden schrijven of plaatjes tekenen, maar later daarover meer informatie. Je kunt deze takken vergelijken met de structuur van een boom. Een boom begint met een dikke tak en verspringt vervolgens in kleinere takjes, die vervolgens nog kleinere takjes hebben.

Vaak is het handig de eerste takken dikker te maken. De subtakken worden dan steeds dunner naar mate je verder van het centrum af komt.

Waar een boom echter op verschillende plekken vertakkingen heeft is het overzichtelijk om je subtakken in je mindmap aan het einde van een tak te tekenen. Zou hou je het duidelijk en overzichtelijk.

 

3) Gebruik maximaal 1 sleutelwoord per tak

Belangrijk bij het maken van een mindmap is dat je slechts één woord per tak opschrijft. We zijn gewend om veel te schrijven, dus dit kan soms een uitdaging zijn als je net begint. Onze hersenen hebben deze lappen tekst alleen helemaal niet nodig. Een enkel woord of plaatje roept al vele associaties op.

In de video zie je bijvoorbeeld dat ik het cijfer “1” opschrijf. Wat ik hiermee bedoel is eigenlijk: “schrijf maximaal 1 sleutelwoord op per tak.” Wanneer ik dat zou opschrijven, dan heb ik veel te weinig ruimte. Bovendien begrijp ik het prima wanneer ik alleen de “1” opschrijf. De rest van de informatie wordt automatisch door mijn hersenen aangevuld. Zo zijn onze hersenen nu eenmaal geprogrammeerd. Makkelijk toch?

 

4) Maak je mindmap  van globaal naar specifiek

Wanneer je een mindmap maakt, dan maak je deze altijd van globaal naar specifiek. De takken die het dichtste bij het midden staan bevatten algemene of globale  informatie. Hoe verder je naar de buitenkant van je werkruimte komt, hoe specifieker de informatie wordt die je opschrijft.

Stel, je maakt een mindmap over de boerderij (dat voorbeeld kennen we allemaal). De “globale” takken die je kunt tekenen zijn bijvoorbeeld: dieren, voertuigen, gewassen, etc. De dieren zijn nogal globaal (je zou het ook een categorie kunnen noemen) en vanuit daar kun je steeds specifiekere takken gaan tekenen. Misschien zou jij ervoor kiezen om een onderscheid te maken tussen vee (de ene tak) en huisdieren (een tweede tak). Dat is al een stukje specifieker. Vervolgens maak je bij de tak “vee” subtakken met: koe, paard, schaap, varken, etc. Deze takken staan verder naar de buitenkant en de informatie is erg specifiek.

 

5) Werk in de richting van de klok

Om een mindmap overzichtelijk te houden is er ooit afgesproken om deze met de klok mee te maken en op één uur te starten. Wanneer iedereen dit doet kunnen andere mensen je mindmap makkelijk lezen. Op deze manier kun je ook een chronologische volgorde aangeven. Wanneer je een mindmap uitleest of wilt onthouden, staat de informatie in de juiste volgorde en raak je niet in de war.

 

6) Gebruik verschillende kleuren

Het opschrijven van woorden activeert vooral gebieden aan de linkerkant van je hersenen. Om informatie makkelijk te onthouden is het ook handig om gebieden in je rechter hersenhelft te stimuleren. Dit kun je doen door verschillende kleuren te gebruiken. Onderzoek heeft laten zien dat het gebruik van kleuren vooral gebieden aan de rechterkant van je hersenen activeren.

Gebruik je kleuren alleen niet willekeurig, maar geef elke tak een aparte kleur. Zo associeer je een specifieke tak met een bepaalde kleur. Je hersenen kunnen de informatie dan makkelijker onthouden. Uiteraard kun je de tekeningen wel verschillende kleuren geven. 

 

7) Maak tekeningen

Een foto  zeggen vaak meer dan 1000 woorden“, zo luidt het spreekwoord. Het zou dus gek zijn om je mindmap vol te schrijven met woorden wanneer je dit kunt vervangen door enkele plaatjes of tekeningen. Bovendien stimuleren plaatjes, net als het gebruik van kleuren, delen in de rechterkant van je hersenen. Plaatjes en tekeningen zijn dus een ideale manier om informatie makkelijk te onthouden.

Tijdens de cursussen en workshops die ik geef hoor ik mensen vaak zeggen: “maar Jelle, ik kan helemaal niet tekenen.” Geen probleem! Je hoeft geen Leonardo da Vinci te zijn om simpele icoontjes of schetsjes te tekenen. Het belangrijkste is dat jij weet wat je hebt getekend en daar associaties bij kunt maken. Zoals je weet doen onze hersenen dat automatisch, dus dat komt zeker goed. Doe het maar gewoon 🙂

Ik wens je veel plezier met mindmappen en als je nog aanvullingen of opmerkingen hebt, dan hoor ik die graag van je.

Plaats een reactie

7 reacties

  • Hi Jelle,

    Ik vond je website door een search naar ‘mindmap maken’. Leuke website heb je!

    Wat betreft de mindmap: mijn handschrift is niet bepaald goed leesbaar voor anderen en bovendien ben ik heel digitaal ingesteld wat betreft mijn wek, dus: zo weinig mogelijk papier. Zo gebruik ik bijvoorbeeld Evernote voor aantekeningen en ideeën en om blogartikelen te uit te werken en ActiveInbox om in mijn Gmail met de Getting Things Done-methodiek te werken.

    Je begrijpt het al: mindmaps maak ik zelf liever digitaal. Nou is er erg veel mindmapping software te vinden op internet, maar ook daar stel ik weer voorwaarden aan, waarvan de belangrijkste is: het moet ‘in de cloud’ werken. Heb jij tips voor dergelijke software? Op dit moment ben ik Mindmup aan het testen. Het werkt goed samen met Google Drive en is simpel in gebruik. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar de eerste resultaten zijn positief.

    Als je tips hebt, dan ben ik daar erg benieuwd naar.

    Groet,
    Guido

  • Hi Guido,

    Bedankt voor je leuke en uitgebreide bericht.

    Zelf gebruik ik iMindmap (van Tony Buzan) of Mindmanager om digitaal een mindmap te maken. Dit zijn de twee beste / meest gebruikte software die je kunt vinden. Je kunt daarmee een mindmap maken op je pc/mac, maar ook op je tablet of mobiel.

    Persoonlijk vind ik dit de twee best uitgewerkte soorten software en dat zijn ook de enige die ik kan aanraden. Ze zijn wel redelijk prijzig, maar ik vind het meer dan de moeite waard.

    Ken je iMindmap en Mindmanager al of zijn ze nieuw voor je? Je kunt ze trouwens beide gratis uitproberen, dan kan je het zelf testen.

    Ik ben benieuwd wat jouw bevindingen zijn.

    Groet,
    Jelle

  • iMindmap kende ik wel (lees: heb ik ooit eens bekeken en vond ik mooi, maar het gebrek aan online support en de mogelijkheid maps in de cloud op te slaan en elders weer te openen weerhielden me er van het aan te schaffen). Ik zal Mindmanager eens bekijken.

    Vorige week op aanraden van een vriendin even gestoeid met Xmind, maar dat heb ik na 10 minuten met een rood hoofd naar de krochten van het internet verwenst 😉

    Nu herinnerde ik me net dat ik vroeger erg onder de indruk was van The Brain. Dat heeft een tijdje een noodlijdend bestaan geleden, maar ik zie dat het is herrezen. Het is geen mindmapsoftware als zodanig, al doet de naam anders vermoeden, maar het is wel interessant.
    Werkt in de browser (cloud, dus), is lekker snel, ziet er goed uit. Nadelen: het focust op parents en children, aparte kleuren zijn wel mogelijk, maar het is niet intuïtief geïmplementeerd, je ziet niet 1 overzicht van de gehele map… Enfin. Link: http://webbrain.com/.

    Mocht je ooit een blogartikel schrijven over mindmappingsoftware, dan mag je het me laten weten!

    Bedankt voor je reactie, Jelle!

    Groet,
    Guido

  • Ziet er goed uit Guido 🙂

    Wisemapping lijkt een beetje op Mindmanager en ik kan me voorstellen dat het goed werkt omdat het een online platform is. The Brain ziet er ook leuk uit. Zo’n soort feature heb je ook in Mindmanager, maar als ik de video bekijk werkt het een stukje makkelijker en sneller om “diepere takken” te maken.

    Ik denk er zeker over na om een artikel over online mindmappen te gaan schrijven. Er is alleen wel erg veel software online dat ik deze niet allemaal kan bestuderen en behandelen. Ik hou je op de hoogte!

  • Wat een handige methode! Afgelopen week kreeg ik te horen dat ik ben gezakt voor mijn tentamens goederenrecht en verbintenissenrecht. Ik heb alleen het boek door gelezen maar ik ben er achter gekomen dat dit niet werkt! Is de mindmappen ook ideaal als je theorie/lappen teksten moet leren?

    Groetjes jennifer

    • Hi Jennifer,

      Bedankt voor je reactie.

      Mindmappen is een perfecte manier om nieuwe informatie snel te leren.
      Door middel van een mindmap kun je de informatie veel makkelijker structuren en krijg je een beter overzicht van de informatie.

      Daarnaast helpt het om je beide hersenhelften te stimuleren waardoor je informatie makkelijker onthoud.
      Is deze video voldoende voor je of heb je meer informatie nodig?

      Groetjes,
      Jelle