Super Slim

Nieuwe manier van boeken lezen (3 actiepunten)

How to write and sell simple information for fun and profit
Geschreven door Jelle Mostert

Jarenlang heb ik boeken gelezen en weinig tot niets met de inhoudelijke informatie gedaan. Ik las de boeken wel, maar vervolgens belandde het in de kast en de informatie vervaagde uit mijn bewustzijn. Zonde toch?

Herken je dit bij jezelf? Volgens mij zijn er namelijk veel meer mensen die dit doen. Een tijd terug was ik bij uitgeverij Prisma om enkele ideeën voor een nieuw boek te bespreken. De persoon die ik sprak bevestigde wat ik al jaren had gehoord:

Slechts 10% van alle boeken wordt gelezen!

Wow! Allereerst vond ik dit verbazingwekkend, maar ik moest toegeven dat er ook in mijn boekenkast boeken staan die niet (of deels) zijn gelezen.

Daarnaast las ik vaak boeken zonder er ooit nogmaals naar te kijken (misschien herken je dat wel). De informatie uit deze boeken “vergat” ik vaak na enkele weken en ik deed vrijwel niets tot weinig met met de inhoud. Zonde natuurlijk!

In dit artikel heb ik een waardevolle tip voor je. Deze praktische tip heeft mij geholpen om informatie uit boeken echt toe te gaan passen, zodat ik mijn superhelden vaardigheden sneller kan ontwikkelen en een nog groter verschil kan maken in het leven van mezelf en van anderen.

Nieuwe manier van boeken lezen

Een tijdje heb ik boeken gelezen op de “normale” manier. Naast het lezen maakte ik wel aantekeningen of mindmaps, maar daar deed ik vervolgens weinig mee. Vaak belandden deze ergens op de plank, net als aantekeningen van workshops of seminars.

Ik vond dat dit anders moest kunnen en kwam met een idee om hier verandering in te brengen. Ik heb toen iets bedacht wat heel simpel is en wat ook jij direct kunt gaan gebruiken.

Wanneer ik nu een boek uit heb gelezen leg ik deze niet direct in de kast, maar ik schrijf altijd minimaal 3 verschillende actiepunten in het boek op die ik direct kan toepassen. Deze actiepunten maak ik naar aanleiding van de informatie in het boek.

Voorbeeld: onlangs las ik het Engelse boek: “How to write & sell simple information for fun and profit.” Dit boek is zeker een aanrader en staat boordevol waardevolle informatie. Normaal gesproken zou ik de informatie lezen en er weinig mee doen, maar nu maakte ik 3 actiepunten om de kwaliteit van mijn blogs te verbeteren (extra tips zijn altijd welkom).

3 actiepunten in mijn boek

3 punten die ik opschreef waren:

  • Ik ga blogs schrijven met praktische tips die waardevol zijn. Daarbij schrijf ik niet alleen wat je moet doen, maar vooral hoe je iets moet doen. 
  • Ik kies een speciale doelgroep/niche om mijn blogs voor te schrijven. Deze ga ik helemaal uitschrijven en uitwerken.
  • Pas de 8 stappen (uit dit boek) toe om mijn eerste boek te publiceren (blz 80).

 

Sneller resultaten boeken

Door het opschrijven van deze actiepunten (zoals in het voorbeeld) heb ik gemerkt dat ik meer aandacht besteed aan het toepassen van de waardevolle informatie uit het boek. De eerste twee punten pas ik zelfs direct toe tijdens het schrijven van dit artikel.

Actie! Dat is waar het voor mij uiteindelijk om gaat. Het maakt niet uit hoeveel je weet, iedereen kan immers informatie vinden op het internet. Het gaat erom dat je het geleerde toepast en gebruikt om het leven van jezelf en anderen leuker en gemakkelijker te maken.

Tip: ik schrijf mijn actiepunten altijd voorin het boek. Vaak is er wel een lege pagina of wat witruimte om dit te doen. Daarnaast pak ik regelmatig boeken uit de boekenkast om er snel doorheen te bladeren. Vroeger moest ik al mijn aantekeningen en markeringen lezen, wat veel tijd kostte. Nu lees ik de actiepunten en weet ik direct weer wat de meest waardevolle informatie uit het boek was. Ik kan me vervolgens direct richten op het toepassen van de inhoud.

Belangrijk: kies één of twee van de actiepunten in jouw boek uit waar je direct mee aan de slag gaat, anders doe je het waarschijnlijk nooit. Net als veel mensen hou ik van groei, ontdekking en ontwikkeling en daarbij is het belangrijk actie te ondernemen. Niet morgen, maar NU! Dit houdt je in beweging en zorgt voor nieuwe mogelijkheden.

Welke actiepunten stel jij voor jezelf?

Kies daarom vandaag jouw actiepunten uit en ga hier direct mee aan de slag. Ik zou het leuk vinden om te lezen welk boek jij zojuist hebt gelezen en wat jouw actiepunten zijn. Laat deze hieronder achter, dan kunnen we samen groeien en meer mensen helpen te leven als een superheld. Alvast bedankt!

Plaats een reactie