Super Slim

Geheugentraining Tip #4: Verbeelding

Verbeelding
Geschreven door Jelle Mostert

Verbeelding is essentieel wanneer je nieuwe informatie gemakkelijk wilt onthouden. Als je iets kunt verbeelden, of voor je kunt zien, dan kun je het vaak gemakkelijker onthouden.

Als mensen “denken” we continu in beelden. Dit is ook niet zo raar, omdat onze zintuigelijke input vaak grotendeels visueel is. Het visuele gebied in onze hersenen is bijvoorbeeld veel groter dan reuk en gehoor.

Cijfers zijn voor sommige mensen erg moeilijk te onthouden. Dit komt er vaak door omdat het abstract is en niet te verbeelden, hetzelfde als het onthouden van namen.

Dit kan dus erg moeilijk zijn, MAAR wanneer je weet hoe je bijvoorbeeld cijfers of namen kunt verbeelden wordt het opeens een heel stuk makkelijker.

 

Gebruik je verbeelding

 

Je verbeelding gebruiken

Door nieuwe informatie te verbeelden of er een voorstelling van te maken wordt het vaak veel werkelijker. Als het werkelijker word, en dus niet abstract is, kunnen we het makkelijker onthouden.

Daarnaast kun je heerlijk spelen met je verbeelding. Je kunt abstracte informatie bizar maken, zoals Disney Pixar perfect doet in de vele verschillende film die ze maken. De bizarre wezens die ze creëren zijn de ene keer nog meer memorabel dan de andere keer.

Door dingen bizar, vreemd en onnatuurlijk te maken onthouden we deze informatie ook veel beter.

Stel je voor, vanmiddag loop je over straat en je ziet daar een roze ijsbeer op een eenwieler fietsen. Denk je dat je dit zult onthouden?

Natuurlijk! Omdat dit ongebruikelijk is en bizar.

Weet je daarentegen nog wat je twee weken geleden op woensdag voor lunch hebt gegeten? Waarschijnlijk niet, omdat dit niet zo memorabel was maar iets wat je dagelijks eet. Hierdoor is het minder bijzonder en zullen je hersenen het minder snel opslaan.

Ons verbeeldingsvermogen kunnen we dus gebruiken om informatie gemakkelijk te onthouden. Veel volwassenen vinden dit vaak lastig, omdat we onze creativiteit de vrije loop mogen laten gaan. Net als een kind van een lepel opeens een vliegtuig maakt.

 

Plaats een reactie