Super Snellezen

Snellezen, 16 tips op een rijtje

Snellees tips zijn er in alle soorten en maten, soms treft het een complete strategie en soms kan een kleine tip een wereld van verschil betekenen in je leessnelheid.

Op deze website kun je meer tips vinden over snellezen en productiviteit, maar vaak is het handig om één duidelijk artikel te hebben.

Daarom heb ik een overzicht voor je gemaakt met 16 snellees tips die je direct kunt gebruiken om sneller en productiever door je leesmateriaal heen te komen. Veel plezier!

 

16 Snellees Tips op een rijtje

Hieronder staan 16 snellees tips op een rijtje die je kunt gebruiken om sneller door je leesmateriaal door te komen. Alle tips kun je direct toepassen, zodat je vandaag nog je leessnelheid kunt verhogen.

  1. Gebruik een pen
  2. Denk aan je houding
  3. Ontspan jezelf zoveel mogelijk
  4. Zorg voor voldoende licht
  5. Laat jezelf niet afleiden
  6. Luister naar specifieke muziek
  7. Wat is je doel?
  8. Lees in blokken van tijd
  9. Gebruik een metronoom
  10. Pas de 80-20 regel toe
  11. Scan de tekst voordat je gaat snellezen
  12. Drink voldoende water
  13. Lezen vanaf je beeldscherm
  14. Gebruik specifieke software
  15. Start niet standaard vooraan met lezen
  16. Wat is je actieplan?

 

Gebruik een pen

Het gebruik van een pen is de makkelijkste en meest gebruikte manier om een je leessnelheid te verhogen. Met een pen kun je je ogen namelijk geleiden, zodat deze in een vloeiende beweging over de zinnen gaan. Dit zal veel tijd schelen, want zonder deze geleiding springen je ogen regelmatig terug.

Hou je pen net onder de regel, zodat je de tekst goed kunt lezen. Richt je aandacht dan net iets boven het puntje van je pen  (lees: op de woorden) terwijl je deze over de regel beweegt.

Met andere woorden, je kijkt dus niet naar de pen maar volgt wel de snelheid die je met de pen maakt. Deze snelheid kun je natuurlijk zelf bepalen en je kunt ermee variëren.

 

Denk aan je houding

Als je sneller wilt gaan lezen kun je dit vaak makkelijk doen door een actieve houding aan te nemen.

Veel mensen lezen onderuitgezakt, in bed of met een kromme rug. Hierdoor kunnen je longen zich niet voldoende met lucht vullen en komt er minder zuurstof bij je hersenen.

Ga dus snellezen met een rechte rug, zet je voeten op de grond en ga eventueel op het puntje van je stoel zitten.

 

Ontspan jezelf zoveel mogelijk

Veel mensen beginnen met lezen terwijl ze tegelijkertijd aan 101 andere dingen denken. Dat is ook de reden dat veel mensen, na het lezen van een pagina, vergeten zijn waar de tekst over ging.

Dit heeft niets met een slechte concentratie te maken, maar met het feit dat je hersenen in een andere “modus” staan. Door even te ontspannen kun je de dagelijkse zorgen vaak naar de achtergrond drukken en jezelf helemaal in de tekst “gooien”.

Je kunt jezelf gemakkelijk ontspannen door diep in en uit te ademen, met je voeten op de grond. Doe dit enkele malen voor het lezen. Je kunt er daarnaast voor kiezen om na elk hoofdstuk een korte “adempauze” in te lassen, zodat je ook tijdens het lezen ontspannen blijft.

Je kunt ook ontspannen door naar te luisteren naar  speciale muziek, maar daarover later meer.

 

Zorg voor voldoende licht

Een goede verlichting zorgt ervoor dat je een tekst makkelijk kunt lezen. Wanneer er weinig licht op de letters valt moeten je ogen zich meer inspannen om de tekst te lezen. Daarom is het verstandig om overdag ergens bij het raam te lezen. ’s Avonds kun je de lamp aanzetten of een bureau- of leeslamp kopen.

 

Laat jezelf niet afleiden

Afleidingen zijn één van onze grootste leesproblemen van deze tijd. Er gebeuren zoveel dingen om ons heen, waardoor we gemakkelijk afgeleid raken wanneer we een tekst aan het lezen zijn. Daarom is het essentieel om deze afleidingen te beperken en het liefste te verwijderen. Word jij afgeleid door één van onderstaande dingen?

  • Kijk je TV tijdens het lezen? Zet deze dan uit, zodat je aandacht voor 100% bij je boek is. Of doe je tv de deur uit!
  • Werk je op een drukke plek met veel geluiden en mensen om je heen? Zoek dan een plek waar je rustig en ongestoord kunt lezen.
  • Piept of trilt je mobiele telefoon continu? Zet hem dan (tijdelijk) uit of op vliegtuigmodus, zodat je ongestoord kunt lezen.
  • Etc.

 

Luister naar specifieke muziek

Vind jij het fijn om naar muziek te luisteren tijdens het lezen? Dit wisselt namelijk sterk van persoon tot persoon. De ene kan niet lezen zonder muziek en de ander kan zich totaal niet concentreren als er muziek op staat.

Maar heb je weleens geprobeerd om te luisteren naar speciale muziek (binaural beats) die je hersengolven “rustiger” maken? Deze muziek bevat speciale tonen die de frequentie van onze hersenen beïnvloeden. Onze hersenen “trillen” in verschillende frequenties, afhankelijk van de staat waarin je jezelf bevind. In ons dagelijkse leven kunnen we redelijk druk zijn, maar dit is niet handig tijdens het lezen. Tijdens het lezen is het beter als je hersengolven iets rustiger zijn en we noemen dit alfastaat. Je wilt trouwens niet dat je hersenen te rustig worden, want dan val je misschien in slaap.

[images style=”3″ image=”http://nieuw.jijbenteensuperheld.nl/wp-content/uploads/2014/03/overzicht-freqentie-hersenen.jpg” width=”561″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

 

Wat is je doel?

Veel mensen slaan een boek open zonder vooraf te bedenken wat ze specifiek uit dat boek willen leren.  “Ja, het onderwerp is interessant!” Maar welke informatie wil je specifiek uit deze reeks van letters halen? Lees je dat boek over sales psychologie alleen omdat het wel interessant is? Ik hoop het niet, toch?

Je leest een boek veel productiever wanneer je exact weet wat je eruit wilt halen. Dan kun je namelijk onbelangrijke stukken tekst overslaan en extra aandacht schenken aan de belangrijke onderdelen. Daarom is het belangrijk om enkele doelen te stellen voordat je gaat lezen. Schrijf deze ten eerste zo specifiek mogelijk op. Schrijf het doel, ten tweede, zo op dat je de informatie direct kunt toepassen als het boek uit is.

Lees je bijvoorbeeld een boek over sales psychologie? Dan kunnen dit je doelen zijn:

  • Ik wil 3 methoden leren waardoor ik van 10 naar 20 sales per dag ga.
  • Ik wil 5 zinnen leren die ik tegen mijn klanten kan zeggen om een sterke band met ze op te bouwen.
  • Ik wil weten welke stappen er nodig zijn om over te gaan tot een sale.
  • Etc.

Ga je een nieuw boek lezen? Schrijf dan minimaal 2-3 doelen op.

 

Lees in blokken van tijd

Ben jij een persoon die soms uren achter elkaar zit te lezen? Misschien denk je dat dit productief is, maar onderzoek heeft aangetoond dat je hersenen dit helemaal niet aankunnen. Werken en lezen in blokken van 60-90 minuten is optimaal. Daarna hebben onze hersenen even rust nodig om de informatie te verwerken. Als je te lang doorwerkt raken je hersenen als het ware uitgeput.

Je kunt bijvoorbeeld de pomodoro techniek toepassen. Je gaat dan bijvoorbeeld 50 minuten snellezen en vervolgens neem je 10 minuten pauze. Je kunt ook de software Focusbooster installeren op je computer om je daarbij te helpen. Super handig én gratis! 

 

Gebruik een metronoom

Metronome appBen je al gewend om met een pen te lezen en je ogen te geleiden? Dan kun je een metronoom gebruiken om het tempo van je pen op te voeren.

Wanneer je het tempo opvoert train je je ogen uit om steeds sneller over de regels te lezen. In het begin gaat je tekstbegrip hierdoor omlaag, maar na enkele sessies (vaak al na 10 minuten) kun je je leessnelheid met gemak vergroten. Je kunt deze online metronoom gebruiken of zoek in de appstore van je mobiel op “metronome”.

 

Pas de 80-20-regel toe

De 80-20-regel, ontdekt door econoom Vilfredo Pareto, vertelt ons dat 80% van onze resultaten worden verzorgt door 20% van de activiteiten die we doen. Als je een bedrijf hebt dan zorgt ongeveer 20% van je klanten voor 80% van je omzet.

Dit principe is in veel gebieden van ons leven terug te vinden en kunnen we dus ook toepassen tijdens het snellezen. Daarbij kun je jezelf de volgende vraag stellen: welke 20% van dit boek gaat mij 80% van mijn resultaten opleveren? Focus je vervolgens op die 20% en gebruik deze informatie om jouw leven en onderneming te verbeteren.

 

Scan de tekst voordat je gaat snellezen

Voordat je een tekst aandachtig gaat lezen is het vaak verstandig om de tekst vluchtig te scannen. Je kijkt dan 1-4 seconden naar een pagina en zoekt naar bekende steekwoorden, plaatjes, dikgedrukte stukjes, etc. om een idee te krijgen waar de tekst over gaat. Tijdens het scannen ga je dus niet snellezen.

Je kunt het vergelijken met het maken van een puzzel. Dan kijk je ook eerst naar de doos, vervolgens start je met de randen en dan zoek je kleuren bij elkaar. Op die manier kun je de puzzel veel sneller maken, omdat je weet hoe hij eruit ziet. Scan de tekst daarom voordat je gaat lezen om, net als bij de puzzel, een overzicht te krijgen waar het over gaat. Daarna gaat het lezen een stukje sneller.

 

Drink voldoende water

Je hersenen bestaan voor 80% uit water en daarom is het belangrijk om voldoende te drinken. Veel mensen weten dit wel, maar doen het echter niet. Wat veel mensen niet weten is dat slechts een klein tekort aan water je concentratie met 50% kan verminderen.

Drink daarom voldoende water wanneer je gaat lezen, want een goede concentratie is daarbij belangrijk. Neem daarnaast onderweg altijd een flesje water mee, zet een kan/flesje water op je bureau neer of maak een kan (kruiden)thee.

 

Lezen vanaf je beeldscherm

F.lux logoVeel mensen vinden het lastiger om snel te lezen vanaf een beeldscherm. Dit komt omdat de lichtbron zich achter de letters bevind en dit is niet natuurlijk voor onze hersenen. In een “natuurlijke” omgeving schijnt de zon of een lamp direct op de letters en dat maakt het lezen vaak makkelijker.

Als je veel vanaf een beeldscherm leest, dan raad ik je aan om f.lux te gebruiken. F.lux is een klein stukje software dat je gratis kunt downloaden en installeren. Vervolgens regelt f.lux automatisch de kleuren van je beeldscherm naar mate het buiten donkerder wordt. Hierdoor krijg je minder pijn in je ogen en kun je teksten in het donker makkerlijker lezen.

 

Gebruik specifieke software

Lees je veel teksten op de computer? Dan kun je ervoor kiezen om deze uit te printen of je kunt een pen gebruiken om je ogen te geleiden.

Als je dat niet prettig vindt, dan zijn er ook verschillende software die je helpen met snellezen. RapidReader, AceReader en 7 Speed Reading zijn enkele betaalde varianten. Je kunt ook kiezen om je tekst te knippen en plakken in Spreeder.

 

Start niet standaard vooraan met lezen

Op school hebben we geleerd om bij bladzijde 1, hoofstuk 1 te beginnen als we een boek gaan lezen. Dit is echter een grote misvatting als je echt snel informatie uit een boek wilt halen.

Natuurlijk start je een roman wel bij hoofdstuk 1, maar bij een informatief boek is dit vaak niet ideaal. Misschien staat de informatie die belangrijk voor jou is wel in het laatste hoofdstuk. Waarom zou de dan de eerste paar hoofdstukken lezen?

 

Wat is je actieplan?

Snellezen is één ding, maar vaak gaat het daar niet om. We lezen een boek omdat we de belangrijkste informatie uit het boek willen halen. Vervolgens willen we iets met deze informatie gaan doen. We willen groeien, een bijdrage leveren, anderen helpen of ons bedrijf sneller uitbreiden.

Bij veel mensen lukt dit alleen niet of gaat het langzaam, omdat ze één belangrijk punt vergeten. Ik ken redelijk wat ondernemers die veel lezen, maar vaak gaat het boek daarna de kast in om vervolgens nooit meer te worden bekeken. Zonde!

Schrijf daarom minstens 3 actiepunten op nadat je een boek hebt gelezen. Je kunt deze in het boek schrijven of plak er een post-it in. Ik raad je aan deze actiepunten vervolgens in te plannen in je agenda en ze te implementeren in je leven en in je onderneming.

Ik hoop dat je iets aan deze snellees tips hebt gehad!

Heb je nog extra tips of ideeën? Laat het me weten, dan voeg ik ze toe aan deze post!

Plaats een reactie

1 reactie

  • Super goede tips! Heel erg bedankt voor dit artikel, super duidelijk en fijn leesbaar! Als je eenmaal snellezen onder de knie hebt heb je er heel erg veel profijt van! Ik moet toegeven dat er wel enige tijd overheen gaat voordat je het snellezen een beetje in de vingers hebt, maar als je het oefent ga je zeker weten sneller lezen.