Super Snellezen

Snellezen Tip #6 – Puzzelstukjes

Puzzelstukjes
Geschreven door Jelle Mostert

Wanneer je een informatief boek gaat lezen, start je dan bij hoofdstuk 1, woord 1 met lezen?

In deze video onthul ik waarom dit het slechtste is dat je kunt doen en dat je hersenen hierdoor de informatie supersnel vergeten!

Beginnen voorin je boek is als het ware als het pakken van één specifiek puzzelstukje en daar een volgende bij zoeken. Totaal niet productief en het kost enorm veel tijd.

Lees in onderstaande video wat je hiertegen kunt doen en op welke manier je een boek wel zou moeten lezen, zodat je hersenen de informatie op de allerbeste manier onthouden.

 

Snellezen tip #6

 

Lees een boek alsof je een puzzel maakt

De beste manier voor je hersenen om een boek te lezen is als het maken van een puzzel.

Je pakt niet één specifiek stukje en gaat op zoek naar een die erbij past, toch?

Wat is het allereerste dat je doet wanneer je een puzzel gaat maken? Nog voordat je de kleuren en de randen bij elkaar zoekt?

Als allereerste kijk je op de doos van de puzzel. Waarom? Omdat je een overzicht wilt krijgen van hoe de puzzel eruit ziet. Zonder de doos is het bijna onmogelijk om de puzzel te maken.

Maar waarom lezen wij dan een boek op exact deze manier? Een manier die totaal niet productief is!

Start daarom nooit met hoofdstuk 1, woord 1, maar probeer eerst de globale inhoud van het boek te begrijpen.

Waar gaat het boek over? Uit welke hoofdstukken bestaat het? Staan er veel feiten in, veel verhalen of juist veel plaatjes?

Wanneer je de antwoorden op deze vragen hebt krijgen je hersenen een overzicht en kunnen ze de nieuwe informatie (van hoofdstuk 1, woord 1) veel makkelijker plaatsen.

Je hebt namelijk eerste een context gecreëerd. Gebruik dit idee dus bij het volgende boek dat je gaat lezen. Bekijk eerst de achterkant, de inhoudsopgave, ga vervolgens een aantal hoofdstukken scannen en begin vervolgens pas met lezen.

Probeer deze methode zelf een uit en bekijk of je de informatie makkelijker kunt onthouden. Veel succes!

 

Plaats een reactie

2 reacties

  • Heb je het hier over fictie of non-fictie? In het geval van fictie ben ik het volstrekt met je oneens, deze manier van lezen haalt alle plezier weg uit het boek. Bij non-fictie hangt het van het boek af. Ik kan me voorstellen dat bij een studieboek met losse onderwerpen dit zou kunnen werken, maar bij goed geschreven non-fictie zorgt de schrijver voor samenhang en context. Als je mijn boek ‘Waanzinnige Plannen’ op jouw manier zou lezen, dan mis je dus juist alle context.

  • Hi Marcel,

    Bedankt voor je toevoegingen.

    Je hebt helemaal gelijk als het om fictie boeken gaat. Je wilt inderdaad niet de clue weten als je nog moet beginnen met lezen.
    Dit artikel geldt dus alleen voor non-fictie. Ik heb daarom een kleine aanpassing gemaakt in de tekst.

    Ik begrijp je idee als het om non-fictie gaat. Het is belangrijk dat je als schrijver een context creëert.

    Tegelijkertijd hebben onderzoekers laten zien dat je informatie veel makkelijker opslaat in je hersenen wanneer je een specifiek deel activeert wat het Reticulair Activatie Systeem (R.A.S.) heet.

    Dit systeem zorgt ervoor dat je hersenen zich focussen op de dingen die belangrijk voor je zijn.

    Je kunt dit systeem simpel activeren door bijvoorbeeld een mindmap te maken over de informatie die je al weet van het onderwerp van het boek. (Zie snellees tip #2).

    Daarnaast kun je scan technieken gebruiken (tip #7). Je leest de tekst dan niet maar pikt “random” woorden op uit de tekst. Hierdoor creëer je context voor je hersenen en wordt je R.A.S. beetje bij beetje sterker geactiveerd.

    Op die manier zul je, wanneer je echt start met lezen (bijvoorbeeld bij hoofdstuk 1, woord 1), de tekst makkelijker onthouden en opslaan.

    Daarom denk ik juist niet dat je alle context mist, maar je zult de informatie zal beter onthouden omdat je eerst het grotere geheel hebt gezien.

    Groet,
    Jelle