Super Snellezen

Snellezen Tip #4 – Verdubbel Je Leessnelheid

Boek lezen
Geschreven door Jelle Mostert

Wanneer je wilt gaan snellezen kun je niet zonder het gebruik van een pen. Op deze manier geleid je namelijk je ogen in een sneller tempo over de tekst, waardoor je sneller zult lezen.

Op het moment dat je ogen niet continu terugspringen zullen ze sneller door te tekst heen gaan. Deze simpele basis techniek kan er voor zorgen dat je leessnelheid al met gemak verdubbeld.

Daarnaast zijn er simpele oefeningen om je leessnelheid nóg meer op te voeren. In onderstaande video leg ik je een oefening uit die je leessnelheid met gemak kan verdubbelen.

 

Snellezen tip #4

 

Verdubbel je leessnelheid

In de video leg ik uit dat je het tempo van je pen extreem moet opvoeren om, op die manier, je ogen te trainen hogere snelheden te bereiken.

Je kunt dit vergelijken met het trainen van een spier. Stel je gaat naar de sportschool, dan kun je waarschijnlijk niet direct 100kg optillen. Maar als je enkele tijd gaat trainen, en je spieren traint, wordt het vanzelf stukje bij beetje makkelijker.

Focus tijdens deze oefening dus eerst op de snelheid en niet op het begrip van de tekst. Draai je boek desnoods om, zodat je niet toch stiekem gaat lezen. Wanneer je deze oefening voor een aantal dagen doet zul je vanzelf merken dat je “basis leessnelheid” een stuk hoger ligt dan voordat je de oefening deed.

Doe deze oefening één week lang, 10 minuten per dag en merk het verschil zelf.

Ik zou het leuk vinden om jouw ervaring en resultaten te lezen onderaan deze pagina. Laat je me iets weten?

 

Plaats een reactie

1 reactie

 • Dag Jelle,

  Bedankt voor de leuke tips! Ik ben druk bezig met oefenen en ik vraag me het volgende af: bij het normale lezen maken de ogen een stop op elk woord. Men leest zo:
  . . . . . . . . (Dit is een regel van een boek en elk puntje is een woord en dus een stop van mijn ogen.)

  Als ik met een pen lees dan bewegen mijn ogen zo over de regel heen:
  .—-.—-.—-. (elk puntje is een stop van mijn ogen, elk streepje is een woord. Ik sla aldus sommige woorden over, maar ik begrijp ze wel.)

  Met andere woorden: bij het lezen met een pen stoppen mijn ogen minder vaak op de woorden. Ik ben benieuwd of ik goed bezig ben met het snellezen?

  Groetjes,
  Ellen.