Superhelden

Een mooi superhelden inzicht tijdens De Parade

Geschreven door Jelle Mostert

Afgelopen vrijdag was ik bij de Parade in Utrecht. Samen met mijn lieve vriendinnetje Fiene ging ik naar de voorstelling “Toen geluk en ongeluk zich in elkaar vergisten“. Dit korte theaterstuk gaat over vier twintigers die worstelen met de liefde, de tijd en elkaar.

Als je tijd hebt om naar de voorstelling te gaan raad ik hem zeker aan, maar ik werd vooral geïnspireerd door een mooie metafoor die werd gebruikt. Deze wil ik graag met je delen, omdat ik denk dat dit inzicht je kan helpen jouw superkracht meer te laten ontwaken 🙂

Aan het einde van de voorstelling was er een sterke monoloog over een wetenschappelijk experiment. Ik heb geen idee of deze echt is uitgevoerd (er werd geen bron bij verteld), maar ik vond het een mooi voorbeeld van hoe wij ons laten tegenhouden of blokkeren door de maatschappij.

 

Het experiment ging als volgt:

Wetenschappers hebben een groep apen bij elkaar gezet in een ruimte en middenin die ruimte lag een banaan. Uiteraard wilde de apen de banaan pakken en opeten, maar als gevolg hiervan ging het heel hard regenen. Dit was een grote stressfactor op de apen. Nadat de apen de banaan enkele keren hadden opgegeten kregen ze door dat ze niet aan de banaan moesten komen, omdat ze anders nat zouden worden. Het gevolg was dat de banaan netjes in het midden van de ruimte bleef liggen, omdat niemand nat wilde worden.

Toen startte deel twee van het experiment en één aap werd ingewisseld door een nieuwe aap die niets van de regenbuien af wist. Onwetend als hij was wilde hij de banaan pakken, maar werd tegengehouden door de andere apen omdat zij de gevolgen wisten.

Na enige tijd werd er weer een aap ingewisseld voor een nieuwe aap. Hier gebeurde hetzelfde, totdat alle “oorspronkelijke” apen waren vervangen.

Het stomme was dat er uiteindelijk geen enkele aap meer over was die echt wist waarom ze niet aan de banaan moesten komen. Ze hadden geleerd dat ze het niet moesten doen, maar ze hadden geen idee waarom!

Het leren van anderen mensen om je heen kan natuurlijk erg handig zijn, maar hoe vaak gebeurt het niet dat dit tegen je werkt? Hoe vaak gebeurt het niet dat wij iets “geleerd” hebben in onze maatschappij en we ons laten tegenhouden datgene te doen dat we eigenlijk echt willen doen?

 

Ben jij een aap zonder banaan?

Stel je loopt op straat en je hebt zin om te zingen. Tegelijkertijd merk je dat je het spannend vind en doet het daarom maar niet.

Maar waarom zing je eigenlijk niet terwijl je dat wel wilt? Komt dit doordat je een “oorspronkelijke” aap bent en heeft iemand je ooit kapot gescholden terwijl je op straat zong? Kleine kans denk ik!

Of komt het doordat je van de maatschappij hebt geleerd dat dit raar of vreemd is? Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, toch? (lekker Hollands).

Zingen is maar een voorbeeld, maar dit voorbeeld kan voor elk gebied in je leven gelden. Vraag jezelf een af: “Waar laat ik mezelf stoppen door anderen?” Misschien stop jij jezelf om echt liefde te geven, je emoties te delen met anderen om je heen, te communiceren wat je graag zou willen doen, lief te hebben of om gewoon even in het nu te zijn.

Dus! Kies jij ervoor om een aap te zijn met of zonder banaan? Laat je je tegenhouden door meningen en overtuigingen van anderen? Of kies jij ervoor te doen waar je je goed bij voelt, je hart te luchten en te doen wat je ECHT zou willen doen?

Het verhaal van de apen inspireert mij om nog meer te doen wat ik graag wil doen. Om mijn eigen keuzes te maken en me niet te laten afleiden door mensen die denken dat je te dom bent, te oud, te jong, te arm of te onervaren bent. Het inspireert mij om mijn dromen achterna te gaan, te zingen wanneer ik wil, te dansen wanneer ik wil. Maar vooral om te doen, wat ik wil doen, wanneer ik het wil doen.

Het lijkt me leuk om van jou te horen waar jij jezelf laat tegenhouden doordat de maatschappij bepaalde standaarden heeft. Wie weet inspireert het anderen weer om ook de stap te maken om te doen wat je graag zou willen doen. Dankjewel alvast voor het delen!

Plaats een reactie

3 reacties