Superhelden

Goede seks beter voor onze hersenen dan kruiswoordpuzzels

Puzzel sex
Geschreven door Jelle Mostert

Vind je het heerlijk om kruiswoordpuzzels te maken, omdat je denkt dat het goed is voor je hersenen? Denk dan maar eens twee keer na, want onderzoek lijkt aan te tonen dat een orgasme beter is voor je hersenen dan het maken van kruiswoordpuzzels.

Onderzoeker Barry Komisaruk van de Rutgers Universiteit in New Jersey heeft het (bijna) onmogelijke mogelijk gemaakt. Hij heeft proefpersonen namelijk zo gek weten te krijgen om een orgasme te krijgen in een hersenscanner. In deze scanner konden de onderzoekers de bloedtoevoer naar de hersenen meten en tijdens een orgasme wordt de bloedtoevoer naar je hele hersenen vergroot (bron).

Een zelfde soort onderzoek is ook gedaan in Groningen. Professor Gert Holstege heeft verschillende proefpersonen ook overgehaald om in een hersenscanner te gaan liggen terwijl een hun partner een orgasme opwekte. Uit deze scans is gebleken dat verschillende beloningssystemen in de hersenen actief werken tijdens het hebben van een orgasme (bron: Wij zijn ons brein – Dick Swaab).

Hieruit kunnen we de conclusie trekken dat het krijgen van een orgasme goed is voor je hersenen, maar hoe zit dat met die puzzels?

Seks echt beter dan kruiswoordpuzzels?

Hoewel de onderzoeken geniaal bedacht zijn is er wel één kleine “maar” aan dit onderzoek. Jammergenoeg hebben de proefpersonen voor, tijdens of na hun orgasme geen kruiswoordpuzzels mogen maken in de scanners. Hierdoor is bovenstaande conclusie dus wat erg snel getrokken.

De “voorkeur” van seks boven kruiswoordpuzzels, sudoku en andere “brain training” lijkt misschien snel gemaakt, maar tegelijkertijd is deze wel logisch te verklaren.

Onze hersenen “leren” namelijk wanneer er nieuwe verbindingen worden gemaakt tussen verschillende hersencellen. Hoe actiever een gedeelte van je hersenen is, hoe meer je leert.

Het maken van kruiswoord puzzels of sudoku zijn zeer specifieke taken voor onze hersenen. Daarom lijkt het logisch dat het maken van een kruiswoordpuzzel minder verbindingen in je hersenen aanmaakt dan na het hebben van een goede vrijpartij.

Hoe zal dit werken in de praktijk?

Even een leuke anecdote: enkele jaren geleden was ik in de uitzending van U Vandaag op RTV Utrecht. In die uitzending mocht ik iets vertellen over het trainen van je hersenen, maar er was ook een korte rapportage te zien waarin ouderen hersentraining kregen. De begeleidster startte een uitdrukking, bijvoorbeeld: “altijd is…”, en de ouderen moesten dit dan afmaken met “kort jakje ziek”.

Persoonlijk vind ik het erg nobel als iemand oudere mensen helpt om hun geheugen te blijven trainen. Alleen nu lijkt het er dus op dat de deelnemers beter met elkaar tussen de lakens hadden kunnen duiken…

Een echte wetenschappelijke verklaring laat echter nog op zich wachten. Wel zijn er vele andere voordelen van seks bekend op je hersenen.

Voordelen van seks op je hersenen

Het hebben van seks heeft niet alleen voordelen op je hersenen, maar eigenlijk op je hele lichaam.

  • Je hartslag gaat (tijdelijk) omhoog waardoor bloed sneller door je lichaam stroomt. Dit kun je vergelijken met sporten, wat ervoor zorgt dat je lichaam gezond blijft.
  • Tegelijkertijd komt er endorfine vrij in je lichaam, waardoor je een blij gevoel krijgt.
  • Onderzoek heeft laten zien dat je na een orgasme veel beter in slaap valt.
  • Hou je niet van vissen, mediteren of yoga? Dan is seks een goed alternatief om even heerlijk te ontstressen.

Kortom, mij lijkt het een goed idee je partner vanavond wat vroeger mee naar bed te nemen.

Veel slaap plezier vanavond!

Plaats een reactie