Superhelden

Supersnel een expert worden (in 3 stappen)

Supersnel een expert worden (in 3 stappen)
Geschreven door Jelle Mostert

We leven in het informatietijdperk waarbij mensen willen weten hoe ze een expert kunnen worden. Daarnaast is het niet meer van belang hoeveel je weet, maar hoeveel je anderen (en jezelf) er meer kunt helpen.

Daarnaast zijn er steeds meer kinderen (en ook volwassenen) die twijfelen of zij wel goed genoeg zijn. “Ben ik wel goed genoeg” of “ik kan nooit de expert worden als die persoon op tv”, denken ze. Na jarenlang deze gedachtes te hebben gehad ben ik nu van mening dat iedereen alles kan leren!

Kun je echt alles leren? Ja! Je kunt alles leren! Kijk bijvoorbeeld eens naar de BN’ners, die weten er alles van.

Op tv zie je tegenwoordig BN’ners die leren schaatsen, schoonspringen en zelfs van schanzen af springen.

Zelfs bij programma’s als “The voice of Holland” komen kandidaten binnen die ze een “ruwe diamant” noemen. Het talent is er, maar de echte kwaliteit moet vaak nog groeien en kost tijd en moeite om te ontwikkelen.

Zo is dit ook bij jou! Jij hebt jouw eigen talenten en kunt deze ontwikkelen zodat je een echte superheld kunt zijn voor jezelf en anderen om je heen.

Onderin dit artikel lees je meer over de 3 stappen die ik ontdekte die essentieel zijn om een supersnel een expert te worden, maar eerst iets over de “5 boeken theorie”.

 

De “5 boeken theorie”?

Iemand vertelde me ooit dat je slechts 5 boeken hoeft te lezen om een expert te zijn. Hij vertelde dat wanneer je 5 boeken leest, dat je dan meer weet dan 99% van de bevolking over dat onderwerp en daarom ben je een expert op dat vakgebied. Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in en op dat moment inspireerde het mij enorm, maar ben je dan een echte expert?

Natuurlijk is het lezen van 5 boeken voor de meeste mensen goed te doen en daarom geloofde ik in dit principe. Tegenwoordig heb ik een iets andere filosofie, want hoewel 5 boeken een goede start is, hou ik er van om me echt in een onderwerp te verdiepen.

Als ik me wil verdiepen in een onderwerp lees ik dus niet slechts 5 boeken, maar ik lees alle boeken van de experts (zoals dokters, zakenmensen en andere succesvolle mensen) die er op dat gebied zijn. Ik lees boeken, luister naar audio programma’s (handig als je veel “dode tijd” hebt), bekijk video’s (Youtube bevat eindeloos veel informatie) en volg programma’s of seminars.

Nu klinkt dat misschien als veel werk, maar het valt echt reuze mee. Het is makkelijk om een expert te worden, maar ik wil niet dat je een wannabe expert wordt.

 

Wannabe experts

De reden dat de “5 boeken theorie” niet voor me werkt heeft te maken met wannabe experts. Hoewel deze experts vaak prima werkt afleveren en een verschil met anderen maken, wil ik niet tot deze groep behoren. Laat me je uitleggen waarom.

Ik zie een expert als iemand die veel weet over een bepaald onderwerp én deze informatie (ten goede) toepast op zichzelf en anderen.

Jammergenoeg zie ik steeds meer wannabe experts om me heen die veel weten, maar die hun expertise totaal niet toepassen in hun dagelijks leven. Dit is hetzelfde als een dietiste of gewichtsconsulente met overgewicht of een personal trainer met een bierbuik. Sorry, maar in mijn ogen ben je dan niet echt geloofwaardig.

Ik wil de wannabe experts niet aanvallen (de meesten doen prima werk). Wel vind ik dat er een essentiële stap mist in het proces. Hieronder heb ik daarom de 3 stappen omschreven die ik gebruik om supersnel een expert te worden in een bepaald vakgebied.

 

Supersnel een expert in 3 stappen

Stap 1: Kies het onderwerp dat je wilt bestuderen

Dit klinkt simpel, maar dit was voor mij echt een eye opener. Vroeger had ik vele verschillende boeken open liggen. Een over marketing, een over snellezen, een over succes, etc. Ik had totaal geen focus en zie dit ook bij mensen om me heen. Er zijn natuurlijk zoveel verschillende onderwerpen die je kunt bestuderen tegenwoordig.

Ik leerde dat het beter werkt als je één onderwerp kiest. Kies bijvoorbeeld één onderwerp per 30 dagen en richt je daar volledig op.

Misschien heb je een website en wil je meer bezoekers. Kies dat dan als focus. Of je wil leren hoe je strakkere buikspieren krijgt, richt je daar dan op.

Extra tip: kies nu direct het onderwerp dat jij de komende 30 dagen wilt bestuderen.

 

Stap 2: Welke boeken ga je lezen? (kies er minimaal 3)

Nadat ik mijn focuspunt weet bepaal ik altijd hoe ik dit onderwerp wil gaan bestuderen. Dit kan door middel van verschillende boeken zijn, via audioprogramma’s, documentaires/video’s of via workshops of seminars.

Mannen komen van mars, vrouwen van venusBijvoorbeeld, je wilt je relatie (met je partner) verbeteren. Je kunt er dan voor kiezen om het boek Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus van John Gray te kopen. John is wereldwijd een van de grootste experts op het gebied van relaties, dus daar kun je vast wel iets van leren. Je kunt er ook voor kiezen om de DVD “Laugh your way to a better marriage” te kopen van Mark Gungor. Hierdoor leer je veel over je partner en tegelijkertijd lig je krom van het lachen (aanrader dus).

Om een goede start te maken zou ik je aanraden om voor een periode van 30 dagen minimaal 3 boeken te lezen, video’s te bekijken of audioprogramma’s te beluisteren. Drie is voor de meeste mensen een realistisch aantal en na deze 30 dagen kun je er gewoon voor kiezen om nog 3 (of meer) boeken te lezen.

Extra tip: kies of verzamel nu 3 boeken/video’s en bepaal wanneer je deze gaat lezen/bekijken.

 

Stap 3: Waar ga je de informatie direct op toepassen?

Informatie lezen in een boek is deel 1, maar het belangrijkste is natuurlijk hoe je de informatie gaat toepassen in jouw leven om te gaan leven als een superheld! We weten allemaal hoe we moeten afvallen (minder eten en meer sporten), maar je moet het DOEN voordat je echt de resultaten gaat zien.

Daarom denk ik altijd na over na hoe ik de informatie direct kan toepassen in de praktijk. Ten eerste herhaal je de informatie dan voor jezelf. Ten tweede ga je de informatie toepassen op een manier die bij jou past en ga je pas echt resultaten zien.

Bijvoorbeeld, in het geval van afvallen kun je honderden boeken lezen hoe het moet, maar zonder de technieken en tips te toe te passen raak je nooit gewicht kwijt.

Een boek is maar een boek, maar de informatie die jij eruit haalt en gebruikt kan je leven veranderen.

Zig ZiglarDe onderstaande quote van (de helaas overleden) Zig Ziglar (foto) die me altijd is bijgebleven en heeft me erg geholpen:

 

You don’t have to be great to start, but you have to start to be great!

 

Je hoeft dus geen genie te zijn of aan de Universiteit te hebben gestudeerd om een expert te worden. Maar je kunt wel een expert worden door vandaag te starten met leren en het direct te proberen.

Extra tip: deze stap is het belangrijkste van alle 3. Plan daarom tijd vrij in je agenda om deze uit te voeren.

 

Wat nu?

Deze drie stappen hebben mij de afgelopen jaren geholpen om onderwerpen te bestuderen zoals: productiviteit, geluk, het geheugen, psychologie, maar ook online marketing, social media, het schrijven van teksten en het maken van websites.

Ik hoop dat ze jou ook kunnen helpen om jezelf en anderen om je heen een superheld te voelen.

Het lijkt me daarnaast geweldig om van je te horen waar jij jezelf de komende 30 dagen op gaat richten. Ik zou het waarderen als je dit aan me wilt laten weten via het reactieveld hieronder.

Plaats een reactie